La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Estat francès tindrà el 30% d’Air France-KLM

Brussel·les autoritza el pla per salvar l’aerolínia

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

La crisi de la covid ha mostrat que els ajuts públics, després de decennis de privatitza­cions i de proclamat liberalism­e, són l’últim recurs –i també l’únic– per salvar sectors estratègic­s i evitar un ensorramen­t general de l’economia. La Comissió Europea així ho entén i per això ha autoritzat una nova injecció a Air France-KLM. L’Estat francès passarà a controlar el 29,9% del capital de l’aerolínia francohola­ndesa.

La recapitali­tzació de la companyia, permesa per Brussel·les amb caràcter temporal, assolirà els 4.000 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 3.000 milions són préstecs concedits l’any passat que es convertira­n en obligacion­s perpètues. Els altres 1.000 milions sortiran d’una ampliació de capital.

Com a contrapart­ida, per garantir la lliure competènci­a, Air France-KLM haurà de cedir a altres companyies 18 dels slots (permisos d’enlairamen­t i aterratge) de què ara disposa a l’aeroport d’Orly, el més proper al centre de París. L’Estat francès haurà de rebre una compensaci­ó adient pel capital aportat i es comprometr­à a presentar un pla per reduir en el futur la seva participac­ió en l’aerolínia.

La brutal caiguda dels viatges amb avió ha dinamitat totes les previsions financeres de les companyies aèries, incapaces de sobreviure sense l’auxili dels estats. Molts dels seus avions estan aparcats als aeroports en espera del final de la pandèmia. Air FranceKLM va anunciar ahir que preveu unes pèrdues d’explotació de 1.300 milions d’euros en el primer trimestre. Segons el seu director general, Ben

Smith, l’ajuda pública garantirà més estabilita­t per aguantar fins a la fase de recuperaci­ó.

L’Estat holandès, que fins ara hi tenia una participac­ió del 14%, gairebé equivalent a la del francès, no s’afegeix a la nova operació de rescat, per la qual cosa la seva quota quedarà reduïda. També hi perdrà pes la companyia nord-americana Delta, que ara té un 8,8% de les accions.

Un altre dels socis rellevants, China Eastern, preveu adquirir nous títols, però mantenint la seva participac­ió per sota del 10%.

El nou pas per aconseguir la supervivèn­cia d’Air FranceKLM és el més contundent que s’ha fet a Europa i el més pròxim a la nacionalit­zació, després que l’Estat alemany aconseguís el 16,7% de Lufthansa.

Segons el ministre francès d’Economia, Bruno Le Maire, l’acord és “un senyal de compromís” cap a la companyia aèria i els seus empleats. Malgrat això, el ministre va insistir en la temporalit­at de la solució i que s’ha promès presentar “una estratègia de sortida creïble”.

La companyia franco-holandesa ha de cedir a la competènci­a 18 ‘slots’ a Orly

 ?? THOMAS SAMSON / AFP ?? Avions d’Air France a l’aeroport Charles de Gaulle
THOMAS SAMSON / AFP Avions d’Air France a l’aeroport Charles de Gaulle

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain