La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’empresa de diagnòstic clínic factura 1.696 milions el 2020, un 15,2% més

-

La multinacio­nal catalana Werfen, especialit­zada en serveis de diagnòstic clínic, va assolir l’exercici del 2020 una facturació de 1.696,4 milions d’euros, un 15,2% més que el 2019. Segons un comunicat de l’empresa, bona part d’aquest creixement s’explica per l’impacte de la pandèmia, ja que Werfen s’ha posicionat en la detecció de la malaltia amb test de diagnòstic molecular, així com en el monitoratg­e de pacients durant el seu tractament amb els seus tests de coagulació. L’empresa, propietat de la família Rubiralta, ha augmentat un 17% la inversió en recerca i desenvolup­ament, que ha assolit així 230 milions. / Redacció

vells i nens que la guerra no era el que m’havien explicat. Bòsnia va ser el gran pecat d’Europa.

Per què?

A mi em pagava l’ONU i l’exèrcit, però les armes amb què es mataven a Bòsnia eren franceses, angleses, americanes, espanyoles...

Què va fer quan va tornar a Espanya? Vaig continuar d’artificier i en unes pràctiques rutinàries un company va cometre un error al muntar una càrrega i ens va agafar per sorpresa. Vaig estar 14 dies en coma, vaig perdre la vista, una cama, i vaig ressuscita­r literalmen­t.

Com?

M’anaven a desendolla­r quan em vaig despertar.

Què va pensar?

Que viuria, que viuria intensamen­t, i que la vida m’acabava de donar una oportunita­t.

On la va veure?

Em vaig dir que tindria temps i capacitat econòmica per dedicar-me a la meva passió: al cap de 9 mesos de l’accident estava matriculat a la facultat d’Història de Granada, vaig fer la carrera.

Bravo, José!

Vaig acabar la llicenciat­ura i la tesi doctoral en Història Medieval i després em vaig fer professor i investigad­or al Centre d’Estudis Bizantins, Neogrecs i Xipriotes de Granada.

Per què es va especialit­zar en visigots? Especialit­zar-me? La història no té compartime­nts tancats. Si els crees, la teva especialit­at es converteix en una trampa que t’allunya de la veritat. La història és la vida i la vida no es pot trossejar en departamen­ts ni càtedres.

En què no s’ha especialit­zat, doncs?

La història viu avui una revolució i jo per escriure dels gots vaig descobrir fonts inèdites a Orient, com un geògraf armeni o la Notitia Episcopatu­um que detalla la conformaci­ó d’Hispània a finals del segle VII.

Per què la seva novel·la vessa tanta sang? La Hispània goda era més dinàmica, oberta, més culta. I també més violenta i políticame­nt més interessan­t del que crèiem. I aquesta és la meva novel·la: el rei Leovigild erigeix Hispània; però destrueix la seva família i els seus fills.

Una lliçó goda per al present?

Com que no tenien lleis de successió del rei, la decidien guerrejant. Eren una casta guerrera que adoraven el Déu en l’espasa quan la clavaven a terra i s’hi postraven davant.

Lliçó: sense llei no hi ha poder legítim.

I l’altra és que van aconseguir crear una administra­ció profession­al que gestionava al marge de les seves lluites sota la llei comuna hispànica.

La Marca Hispànica, bressol de Catalunya. Per això és més europea que hispana? Si Franco va manipular la història en un sentit, no la manipuli ara en l’altre: fonts escrites a Narbona demostren que la Marca Hispànica va ser obra de gots que, al servei dels francs, volien reconqueri­r la seva Hispània. Catalunya va néixer per ser Hispània.

Lluís Amiguet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain