La Vanguardia (Català-1ª edició)

CaixaBank negocia canvis laborals amb l’ERO

Els sindicats temen un ajust d’uns 7.500 empleats

- EDUARDO MAGALLÓN

CaixaBank aprofitarà la negociació de la retallada de personal derivada de l’absorció de Bankia per introduir modificaci­ons en les condicions laborals. La direcció no ha donat detalls ni de quin serà el volum de plantilla que es desvincula­rà ni com seran les modificaci­ons que s’introduira­n durant la negociació.

El banc que presideix José Ignacio Goirigolza­rri i que dirigeix Gonzalo Gortázar va informar ahir que han comunicat a la plantilla “la modificaci­ó substancia­l de les condicions de treball” a través de l’article 41, a més del “procedimen­t d’acomiadame­nt col·lectiu” que tindrà afectació “a tots els centres de treball de l’entitat”.

La primera reunió serà dimarts vinent en un hotel de Barcelona. Si el procés segueix la pauta dels últims ajustos que ha dut a terme l’entitat, en la primera trobada no s’aportarà la memòria en què es detallaran el nombre d’afectats ni les modificaci­ons de les condicions laborals i només s’abordatant, ran qüestions de procedimen­t.

Fonts sindicals recorden que si s’atén al volum d’empleats en edat de ser prejubilat­s, els afectats podrien ser unes 7.500 persones de les 51.000 que componen la plantilla.

CC.OO., com a sindicat majoritari amb el 36% dels delegats, va reclamar ahir garanties d’ocupació, evitar mesures traumàtiqu­es i apostar per la voluntarie­tat, preservar i millorar les condicions laborals i crear un model viable.

L’objectiu del banc és tancar l’acord abans del 30 de juny, segons fonts consultade­s. En virtut dels pactes laborals a CaixaBank, qualsevol procés d’ajust col·lectiu s’ha de negociar 15 dies abans que es presenti oficialmen­t. Per si la primera reunió és dimarts, fins a dues setmanes després no començaria la negociació de l’ERO (expedient de regulació d’ocupació) pròpiament dit, que segons la legislació laboral s’ha de negociar en un màxim d’un mes. Tant CaixaBank com l’antiga Bankia es regeixen pel conveni col·lectiu de les caixes d’estalvis amb millores en els dos casos.

En paral·lel, l’empresa preveu dur a terme la substituci­ó de la marca Bankia per la de CaixaBank, fins i tot en aquelles oficines que finalment es tanquin. De les 1.800 sucursals que té Bankia actualment se’n clausurara­n més d’un miler, segons estimacion­s dels sindicats.

En els últims mesos, el banc ha treballat en la valoració de la plantilla combinada de les dues entitats. Una consultora externa ha buscat l’equivalènc­ia entre les valoracion­s del personal de Bankia dels últims quatre anys amb la de la plantilla de CaixaBank. El banc ha dut a terme també qüestionar­is i avaluacion­s per identifica­r les competènci­es i habilitats de cada empleat fins al nivell de director d’oficina.

MEDIQUO

La “modificaci­ó de les condicions de treball” es negociarà en paral·lel a l’ERO de la plantilla

 ?? ROBER SOLSONA / EP ?? El president de CaixaBank, José Ignacio Gorigolzar­ri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar
ROBER SOLSONA / EP El president de CaixaBank, José Ignacio Gorigolzar­ri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain