La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ressuscita­ts

Dembélé i Vinícius arriben en plena forma al partit entre el Barça i el Reial Madrid

- CARLOS RUIZ

sicionar ahir al costat del seu futbolista i van denunciar que s’està produint un “linxament públic”. Mentrestan­t, l’Associació de Futboliste­s Espanyols (AFE) va demanar que no es jutgi abans d’hora. “La presumpció d’innocència és un dret fonamental de qualsevol persona mentre no se’n demostri la culpabilit­at. Només en el cas que es demostri condemnare­m, com hem fet sempre, tota acció racista o xenòfoba que atempti, tant dins com fora del camp, qualsevol futbolista”, conclou l’AFE. Aquest cas encara viurà molts episodis.

Tant Barça com Reial Madrid van apostar fort per ells, amb importants sumes de diners per a la contractac­ió malgrat la seva joventut i escàs bagatge en l’elit, però la pressió i en ocasions l’infortuni van frustrar el seu potencial durant anys, fins al punt de ser a la rampa de sortida. Ara, gràcies a la regularita­t atorgada pels seus tècnics, Ousmane Dembélé i Vinícius

“Estava molt feble, ara físicament he canviat i em sento millor; tot ha canviat”

estan oferint el millor del seu repertori.

L’extrem brasiler, de 20 anys, va ser el gran artífex de la victòria blanca davant el Liverpool (3-1). Alexander-Arnold, venerat a Anglaterra, va perseguir l’ombra de Vinícius en tot moment. Fins a la cita contra els reds se li havia criticat la seva falta de gol, amb brillants jugades fora de l’àrea però amb la mira torçada quan havia de batre el porter. “La gent de fora que parli. Jo continuo treballant i els meus companys em donen la força i la confiança per fer gols importants”, va reivindica­r després del partit. Els seus dos gols als de Klopp li donen un respir i de moment li treuen una llosa que havia arrossegat des de la seva arribada a Chamartín la temporada 2018-19. En aquell moment, el Reial Madrid va pagar 45 milions d’euros al Flamengo, una quantitat que va apartar el Barça de la cursa pel seu fitxatge. Després d’un breu pas pel Castilla, la seva barra en l’un contra un li va permetre guanyar-se l’afecte del Santiago Bernabeu, no així el dels seus tècnics, que es van mostrar reticents a alliberar la seva efervescèn­cia ofensiva. Tret de Solari, que va estar tot just quatre mesos al càrrec i el va erigir com la referència en atac, tant Lopetegui com Zidane li van posar el cartell de suplent. “Sabem quin jugador és en Vini amb espais. Me n’alegro, li faltava marcar per a la seva confiança”, va assenyalar l’entrenador gal. Malgrat els elogis, només la falta de fitxatges i els problemes físics constants d’Hazard li han obert les portes de la titularita­t. Aquest curs ha jugat d’inici 20 vegades, de les quals 9 han estat els últims 13 partits.

També les lesions, sobretot per mal però també per bé, han estat essencials en el destí de Dembélé al Barça des del seu fitxatge l’estiu del 2017, quan va arribar com a substitut de Neymar després d’acordar la seva compra amb el Dortmund per 105 milions fixos més 40 en variables. A l’inici d’aquesta temporada, després de resistir-se a sortir del club, estava condemnat a la suplència, relegat a ser el cinquè davanter. Tot i això, els greus problemes al genoll d’Ansu Fati i Coutinho li van atorgar, per falta d’efectius, un rol primordial. A més, aquesta última oportunita­t li ha arribat després de superar tres anys marcats pels trencament­s musculars, més temps a la infermeria que al camp. En part, la seva millora física es deu al preparador del club Albert Roca. “Estava molt feble. Ara físicament he canviat i em sento millor. Tot ha canviat”, va dir. Les seves paraules s’han traduït en fets. Dembélé, de 23 anys, porta 10 gols i encadena 24 partits seguits, alguns amb actuacions determinan­ts com contra el Valladolid o contra el Sevilla a la Copa. El seu despertar futbolísti­c a la capital catalana ha arribat quan li falta un any de contracte. Des de la directiva ja treballen per retenir-lo, sabedors que el francès és, amb Messi, el principal argument ofensiu. “Si és per mi, esclar que m’agradaria que es quedés amb nosaltres”, va indicar Koeman dilluns. Tant Dembélé com Vinícius tenen virtuts molt preuades alhora que escasses en el futbol: verticalit­at i driblatge. Després de moltes penúries, el temps els està donant la raó i en el decisiu clàssic de dissabte que ve seran, sens dubte, un maldecap per a les defenses.

“La gent de fora que parli, jo continuo treballant; els meus companys em donen força i confiança”

 ?? QUALITY SPORT IMAGES / GETTY ??
QUALITY SPORT IMAGES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain