La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘sofagate’ tensa la relació entre Von der Leyen i Charles Michel

L’Europarlam­ent vol explicacio­ns sobre el menyspreu a la presidenta a Turquia

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

La setmana que havia de certificar l’acostament de la Unió Europea (UE) amb Turquia ha acabat amb Mario Draghi titllant Recep Tayyip Erdogan de dictador, Ursula von der Leyen humiliada i Charles Michel criticat. Si s’hi afegeix que la tensió subterràni­a entre Leyen i Michel ha pujat uns quants graus, el resultat és demolidor.

Michel i Von der Leyen van anar dimarts a Turquia a transmetre un missatge de la UE d’oferta condiciona­da per millorar les relacions i n’han tornat amb més tibantor entre Brussel·les i Ankara, amb friccions entre els presidents del Consell i la Comissió, i amb la imatge de la Unió Europa tocada. Si a Moscou, al febrer, a Josep Borrell li van organitzar una conferènci­a de premsa trampa, a Ankara a Von der Leyen la van deixar sense cadira.

Les ja molt conegudes imatges de l’acte mostren els llocs preferents en què es va situar Erdogan i Michel, mentre que Von der Leyen era postergada a un sofà lateral. Humiliació a la Comissió Europa i humiliació a una dona són dues de les interpreta­cions immediates que van sorgir i que van provocar múltiples crítiques, en xarxes socials primer i posteriorm­ent entre parlamenta­ris i altres dirigents polítics, com el primer ministre italià, Mario Draghi.

La Vanguardia ha reconstruï­t els elements que van conduir a aquest incident i els passos següents que han fet tant Von der Leyen com Michel. La conclusió és que a la improvisac­ió de la Comissió Europea, que no va enviar al seu equip de protocol a explorar el terreny, s’hi van afegir la tardana reacció de Charles Michel i les sospites sobre les intencions turques de disminuir el paper de Von der Leyen. Se“ehem!” gons una nota interna del Consell de la Unió Europea, en la reunió amb la presidènci­a turca per preparar la visita hi va ser present el servei de protocol del Consell, però no pas el de la Comissió, un fet que des de l’Executiu comunitari justifique­n amb l’argument que, a causa de la covid, es limita al màxim el desplaçame­nt de persones. Altres fonts apunten que és una tendència creixent de la presidènci­a de Von der Leyen de no utilitzar a fons els serveis de protocol.

En el relat del servei de protocol del Consell s’hi argumenta que no van tenir accés amb anteriorit­at a la sala de la reunió, per la qual cosa no coneixien la distribuci­ó de l’espai amb només dues butaques preferents, fet que acabaria deixant relegada Von der Leyen. En canvi, destaquen que a la sala on es va servir el sopar “vam obtenir un realineame­nt de les tres cadires per als vips, en benefici de la presidenta de la Comissió Europea”. També assenyalen que va ser el president del Consell qui va demanar que Von der Leyen fos present a la fotografia de l’acte amb Michel i Erdogan.

Són explicacio­ns que només van arribar quan la tempesta de crítiques ja estava en plena ebullició, amb Michel presentat com a còmplice del menyspreu a Von der Leyen. “Les imatges són un desastre, catastròfi­ques per a Charles Michel”, indiquen fonts europees, referint-se al vídeo en què apareix observant la sorpresa i l’expressiu

de Von der Lyen en veure que no hi havia una cadira per a ella. Michel ho observa i no reacciona, cosa que, segons reconeixen al seu equip, el deixa en mal lloc. Ho justifique­n pel fet d’evitar que un xoc en aquest terreny alterés el transcurs d’una reunió en què la clau era traslladar el missatge polític que portava la UE a Turquia.

Encara que Von der Leyen no s’ha pronunciat en persona sobre l’anomenat sofagate, la indignació entre el seu equip és considerab­le. El seu cap de gabinet es va posar en contacte amb les autoritats turques. Segons la versió de pròxims a Von der Leyen, per requerir informació i detectar què va fallar i per què; segons altres fonts, per expressar una queixa contundent, qualifican­t l’incident d’humiliació i apuntant que podria afectar les relacions futures amb Turquia. L’equip de Von der Leyen nega que es plantegés en aquests termes.

Mentrestan­t, els principals grups del Parlament Europeu plantegen portar l’incident a un pròxim ple, convidant els dos presidents a comparèixe­r. Michel i Leyen encara no han parlat personalme­nt del incident d’Ankara. En realitat, la rivalitat entre les institucio­ns europees no és una novetat, però en aquesta ocasió l’espurna turca l’ha posada de manera descarnada a sobre de la taula.

Tres dies després, tots dos dirigents europeus encara no havien parlat en persona de l’incident

 ?? ACN ?? Ursula von der Leyen, Charles Michel, Recep Tayyip Erdogan i el ministre turc d’Exteriors, Mevlüt Çavusoglu, dimarts passat a Ankara
ACN Ursula von der Leyen, Charles Michel, Recep Tayyip Erdogan i el ministre turc d’Exteriors, Mevlüt Çavusoglu, dimarts passat a Ankara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain