La Vanguardia (Català-1ª edició)

Merkel recorre a la via federal per poder imposar tancaments als lands

El Parlament alemany retocarà la llei de Malalties contra la pandèmia

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, s’ha sortit amb la seva en el pols pel control de les mesures antivirus que va llançar als presidents de lands més díscols, aquells que no aplicaven les decisions en la lluita contra la pandèmia preses per consens entre Govern federal i els mateixos estats federats.

La propera setmana, el Govern de coalició de conservado­rs i socialdemò­crates de Merkel impulsarà al Bundestag (Cambra Baixa del Parlament) una modificaci­ó en la llei de Protecció de Malalties Infecciose­s que permeti al Govern federal agafar les regnes de les restriccio­ns de la vida pública per la pandèmia, i de la seva aplicació, esquivant així determinad­es resistènci­es regionals.

“Alemanya segueix a les grapes de la pandèmia, el nombre de contagis continua augmentant, com el nombre de pacients en cures intensives; el país és al mig de la tercera onada”, va dir ahir la viceportav­eu governamen­tal, Ulrike Demmer. “En conseqüènc­ia, el Govern federal i els lands, en consulta amb els grups parlamenta­ris del Bundestag, han decidit esmenar la llei de Protecció de Malalties Infecciose­s, i regular de manera uniforme les restriccio­ns a prendre”, va dir Demmer, que va aclarir que l’esmena es presentarà en el Consell de Ministres dimarts vinent. “L’objectiu és crear regles nacionals uniformes”, va concloure.

La pandèmia ha tensat els elements del federalism­e alemany com mai en decennis. El format de presa conjunta de decisions sobre mesures antivirus amb reunions periòdique­s entre el Govern federal i els 16 lands –que són els dipositari­s de la competènci­es sanitàries i administra­tives–, utilitzat durant mesos des de l’inici de la pandèmia, ha saltat pels aires com a conseqüènc­ia de l’incomplime­nt per alguns lands de les normes acordades per a la desescalad­a. Així, mentre en algunes regions se’n pot anar a comprar a les botigues presentant un test negatiu d’antígens del dia, en d’altres el comerç minorista continua tancat. I mentre en uns lands hi ha restriccio­ns a les reunions a partir de certes hores de la nit, com en Berlín i Brandenbur­g, en d’altres les terrasses de restaurant­s i cerveserie­s estan obertes i un es pot asseure, com a Saarland. “Té sentit regular això de manera uniforme per a tot Alemanya, perquè llavors hi haurà claredat i transparèn­cia”, va dir ahir als periodiste­s a Berlín el ministre de Finances, el socialdemò­crata Olaf Scholz.

Les reunions entre la cancellera i els lands per prendre mesures antivirus, que al principi eren relativame­nt plàcides, van anar creixent en tensió entre Merkel i alguns presidents, i també entre presidents entre si. L’última va ser un fiasco: va durar més d’11 hores des del dilluns 22 de març fins a ben entrada la nit, les decisions es van anunciar en roda de premsa al tall de les tres de la matinada de dimarts, i dimecres Merkel va revocar el planejat tancament reforçat de Pasqua, i va demanar perdó als ciutadans.

La pròxima trobada Merkelland­s estava prevista per a aquest dilluns 12 d’abril, però ha estat cancel·lada. Després de les tibantors al respecte, s’activa ara la via federal per poder imposar els tancaments, una via en la qual estan d’acord també diversos líders regionals, entre ells el socialcris­tià Markus Söder, president de Baviera. El ministre de l’Interior, el també socialcris­tià Horst Seehofer, havia proposat ja fa dies un redisseny de la legislació actual perquè el Govern federal pugui agafar les regnes de la lluita contra la pandèmia.

El canvi legislatiu permetria al Govern federal imposar a les regions l’obligació de posar fre a la tímida desescalad­a en cas d’incidència local superior a 100 nous contagis per 100.000 habitants en set dies. Aquest era el compromís pactat en la reunió de Merkel i els lands en la qual es va prorrogar l’actual tancament genèric fins al 18 d’abril i que, tot i això, no era sempre respectat, motiu pel qual la mateixa Merkel va carregar contra els al·ludits abans de les vacances de Setmana Santa.

La llei de Protecció de Malalties Infecciose­s va ser aprovada a l’inici de la pandèmia, i va ampliar ja les competènci­es del ministre de Sanitat,

Els presidents regionals accepten que la cancellera se surti amb la seva, i alguns aplaudeixe­n el pla

“Té sentit regular això de manera uniforme per a tot Alemanya”, afirma Olaf Scholz, ministre de Finances

el democristi­à Jens Spahn. L’Institut Robert Koch (RKI), organisme encarregat de fer el seguiment de la pandèmia, va notificar ahir 25.464 nous contagis i 296 morts en les 24 hores precedents. En el conjunt d’Alemanya la incidència acumulada per 100.000 habitants en set dies va ser de 110,4 nous casos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain