La Vanguardia (Català-1ª edició)

Noruega multa la cap del Govern per haver infringit les normes anticovid

- NÚRIA VILA Malmö. Servei especial

La policia noruega ha multat la primera ministra del país escandinau, Erna Solberg, per haver incomplert les restriccio­ns imposades per frenar la pandèmia. Va ser a finals de febrer, quan la cap del Govern es va reunir amb 13 familiars per celebrar el seu 60è aniversari, mentre que la normativa establia un límit de deu persones en reunions privades.

“Encara que la llei és igual per a tothom, no tothom és igual. Solberg és la principal representa­nt del país i ha explicat en diverses ocasions les decisions del Govern sobre les mesures per frenar la pandèmia”, va argumentar ahir en roda de premsa el cap de la Policia noruega, Ole Saeverud. Va detallar que la primera ministra conservado­ra haurà de pagar 20.000 corones (uns 2.000 euros) perquè va ser qui va organitzar els dos esdevenime­nts, i que la multa pretén “mantenir la confiança pública en les normatives de control de la infecció”.

Les autoritats policials van obrir una investigac­ió a mitjans de març, després que la cadena estatal NRK revelés els incomplime­nts de Solberg. El 25 de febrer, 13 familiars van sopar en un restaurant, encara que la primera ministra no hi va poder anar per un problema de salut d’última hora. Tot i això, sí que va participar en un altre sopar l’endemà a l’apartament que havia llogat a Geilo, amb 14 persones en total.

Després que es fessin públics els fets, Solberg va demanar perdó i va assegurar que no era conscient que estava infringint la llei. “La veritat és que no he revisat les regles prou bé i no sabia que quan una família surt junta i són més de deu, llavors és un esdevenime­nt”, va dir a NRK en aquell moment. “Jo, que cada dia els parlo als noruecs de les regles, les hauria de conèixer millor”, va admetre. “Érem massa i hauria d’haver-ho evitat. No ho vaig fer i només puc demanar perdó”, va insistir.

Noruega, amb 5,3 milions d’habitants, ha estat un dels països europeus amb més èxit en la lluita contra el coronaviru­s. Des de l’inici de la pandèmia hi han mort 684 persones, una de les xifres més baixes de morts amb relació a la població, fet que ha reforçat la confiança en l’Executiu. Tot i això, aquesta polèmica podria tenir conseqüènc­ies electorals, atès que ha agafat Solberg en l’últim tram de la seva segona legislatur­a com a primera ministra de Noruega, que celebrarà eleccions nacionals el pròxim mes de setembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain