La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kim Jong-un invoca l’“àrdua marxa” davant una crisi “sense precedents”

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Mals presagis planen sobre el futur de Corea del Nord. En l’últim discurs, Kim Jong-un va apressar els funcionari­s del seu partit a preparar-se per a una altra “àrdua marxa” ateses les dificultat­s econòmique­s que afronta el país. És la primera vegada que el dictador fa servir aquest terme, que fa referència a la fam al país dels anys noranta. Recentment, Kim ha al·ludit a les penalitats que viu l’hermètic país, la fràgil economia del qual ha estat castigada per les sancions internacio­nals, els desastres naturals i el tancament total de les seves fronteres per la covid. A l’octubre, un Kim plorós va reconèixer la carestia que pateixen els seus compatriot­es i els va demanar perdó per no poder millorar la seva vida. Tres mesos després, va declarar que els resultats del pla quinquenna­l aprovat el 2016 van quedar “molt per sota de l’esperat”. I a començamen­ts d’aquesta setmana, va advertir que el país s’enfronta a “desafiamen­ts sense precedents”.

En el discurs de dijous, Kim va demanar a tots els òrgans del Partit dels Treballado­rs que duguin a terme “una nova i més difícil ‘àrdua marxa’ per alleujar el nostre poble”. L’“àrdua marxa” va ser una campanya de propaganda iniciada el 1993 després de la caiguda de l’URSS, gran patrocinad­or econòmic del règim nord-coreà, i el col·lapse del programa de distribuci­ó d’aliments. Davant aquestes dificultat­s, les autoritats van demanar als ciutadans que s’inspiressi­n en les suposades penalitats patides pel fundador del país, Kim Il-sung, en la seva lluita contra la colonitzac­ió japonesa.

Tot i això, aquest terme va acabar convertint-se en sinònim de la terrible fam d’aquests anys, que es creu que va poder arribar a matar entre un i tres milions de nord-coreans i va portar milers d’ells a fugir del país per la frontera amb la Xina.

Kim també va admetre que hi ha “molts obstacles i dificultat­s” , i que els esforços per portar a bon port les decisions adoptades durant el recent vuitè congrés del partit “no seran sempre un plàcid viatge”. Durant aquesta cita, Kim va ordenar construir una economia autosufici­ent més forta, reduir la dependènci­a de l’exterior i fabricar més béns de consum.

Els últims mesos, diversos informes han alertat de l’escassetat de productes bàsics a Corea del Nord. L’aïllament també ha empès molts diplomàtic­s i treballado­rs estrangers a abandonar el país, on amb prou feines queden observador­s aliens al règim. Mentrestan­t, Seül va assenyalar que hi ha indicis que Pyongyang planeja flexibilit­zar els controls fronterers amb la Xina per reprendre el comerç.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain