La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez denuncia la gestió sanitària d’Ayuso en plena campanya del 4-M

El president del Govern central qüestiona el registre de contagis de covid a Madrid

- JUAN CARLOS MERINO XAVIER ALDEKOA Madrid / Dakar TONI BATLLORI

La gestió de la crisi sanitària irromp amb virulència en la campanya electoral madrilenya del 4-M. El president del Govern central, Pedro Sánchez, durant la gira africana que ahir va culminar a Dakar, va disparar la tensió política amb la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, quan va advertir en una conversa informal amb periodiste­s que aquesta administra­ció regional no registra tots els contagis de covid que tenen lloc al seu territori. La reacció d’Ayuso va ser furibunda: “Jo cec que el president ha fet de la mentida una forma de vida i, si és responsabl­e, el que ha de fer és cuidar les seves 17 comunitats autònomes com jo cuido els meus 179 municipis”.

El viceconsel­ler de Salut Pública, Antonio Zapatero, va instar al seu torn el cap de l’Executiu a presentar dades diferents de les que ofereix la Conselleri­a de Sanitat, si en té, o disculpar-se. I Sánchez, ja en una compareixe­nça amb el president del Senegal, Macky Sall, no va corroborar la seva acusació que Ayuso oculta dades sobre els contagis a Madrid. Però tampoc no ho va desmentir. I va advertir: “Les xifres són molt més expressive­s que les paraules”. El president va alertar que la situació de Madrid és de “risc molt alt”.

Tot això quan falten poc més de tres setmanes d’unes eleccions d’alt voltatge a Madrid, que es juguen a l’escenari de la política estatal i que poden tenir un impacte determinan­t per al mandat de Pedro Sánchez i per a l’immediat futur polític del líder del PP, Pablo Casado, en la seva aspiració de recompondr­e l’espai del centredret­a a Espanya per intentar arribar a la Moncloa. També a cavall de la crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia.

La pugna entre Sánchez i el PP per la gestió de l’emergència sanitària va pujar així un rellevant esglaó. En la seva faceta de líder del PSOE, Sánchez ja va carregar amb duresa contra Ayuso diumenge passat en un acte electoral, quan va denunciar la seva “demagògia” per presentar com a “modèlica” una gestió de la pandèmia a Madrid que va criticar que acumula “rècords negatius”. Va posar d’ exemple la lentitud en la vacunació: “Només un 68,8% de les persones més grans de 80 anys han rebut almenys una dosi de les vacunes, davant el 75% de la mitjana nacional”, va lamentar Sánchez.

Unes xifres que ahir va insistir a esgrimir Sánchez, però ja en la seva faceta de president del Govern central, en un viatge internacio­nal, i malgrat que dimarts passat encara subratllav­a des de la Moncloa que la seva màxima és “no confrontar i no polaritzar”, tot demanant unitat institucio­nal. Sánchez va desplegar a Dakar un catàleg de xifres per evidenciar la mala situació pandèmica de Madrid. “Té una incidència acumulada a 14 dies de 315,49 casos, mentre que la mitjana espanyola és de 174,52. I quan una comunitat està per sobre dels 250 casos, i això ho han de saber els espanyols, està subjecta a una situació d’alt risc. És el que ens diuen les autoritats sanitàries”, va advertir. També va esgrimir la xifra de llits de cures intensives ocupats

LES DADES DE LA PANDÈMIA El cap de l’Executiu alerta des de Dakar que la situació de Madrid és de “risc molt alt”

UNA REACCIÓ IMMEDIATA “El president fa de la mentida una forma de vida”, respon la mandatària madrilenya

per pacients de la covid. “A Madrid són un 38,56%, davant el 20,26% de la mitjana nacional. Quan una comunitat autònoma està per sobre del 25%, també es considera que està en risc molt alt. I té a més una de les taxes de positivita­t més altes del país, d’un 9,93% davant el 7% de la mitjana nacional; concentra gairebé un de cada quatre morts en l’última setmana, 67 dels 282 del total nacional, un 23,8%”, va detallar. “Per tant, demano serietat i responsabi­litat”.

“Aquestes són les xifres, que parlen per si soles, i són prou eloqüents per deixar el llenguatge de la confrontac­ió i començar a col·laborar, cooperar i lluitar contra la covid”, va concloure Sánchez.

Però la pugna per la gestió sanitària no farà més que agreujar-se fins a les eleccions del 4-M.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain