La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa ultima traspassos a les autonomies en espera de Catalunya

Les primeres transferèn­cies seran les de presons a Euskadi i costes a les Canàries

- JUAN CARLOS MERINO

La Moncloa ultima nous traspassos de competènci­es al País Basc i Navarra, les Canàries o les Balears mentre continua esperant que es formi un nou Govern de la Generalita­t després de les eleccions del 14-F per poder reobrir la carpeta de transferèn­cies pendents a Catalunya.

Des que va assumir el càrrec de ministre de Política Territoria­l i Funció Pública, a finals de gener, Miquel Iceta ja es va reunir al març

La comissió mixta de transferèn­cies entre l’Estat i la Generalita­t no es reuneix des de fa gairebé onze anys

amb la consellera de governança pública de l’Executiu basc, Olatz Garamendi, per poder culminar el primer bloc de transferèn­cies acordat entre Pedro Sánchez i Iñigo Urkullu a començamen­ts d’any, entre les quals, i singularme­nt, la de presons. El ministre va mantenir, a més, dimarts la seva primera reunió amb un president autonòmic, el canari Ángel Víctor Torres, per activar la constituci­ó de la comissió bilateral estatutàri­a entre l’Estat i les Canàries i ultimar el traspàs de la competènci­a d’ordenació i gestió del litoral. La de les presons al País Basc i el litoral a les Canàries seran les primeres transferèn­cies que es culminaran el 2021, aquest segon trimestre de l’any, segons les previsions de Política Territoria­l.

L’ampli paquet de transferèn­cies en negociació amb el País Basc, a part de les institucio­ns penitencià­ries que es preveu tancar aquest mateix mes, també inclou la gestió de l’ingrés mínim vital, els serveis privats de seguretat, el transport per carretera, l’assignació del sistema de normalitza­ció i identifica­ció de llibres ISBN i ISSN o l’ordenació i gestió del litoral, entre d’altres. Al seu torn, la negociació amb les Canàries preveu, a part de les costes, la tutela financera de les corporacio­ns locals i la defensa de la competènci­a als mercats. La previsió és que Iceta vagi a l’arxipèlag al juny per segellar el primer traspàs.

A més a més, el Ministeri de Política Territoria­l també treballa per culminar la transferèn­cia de les competènci­es en matèria de trànsit i sanitat penitencià­ria a Navarra, i en aquesta última qüestió també per a les Balears. En tots els casos, però, es tracta de procedimen­ts llargs i complexos, que requereixe­n molt intercanvi d’informes i propostes entre Política Territoria­l, els ministeris implial cats i les respective­s comunitats autònomes.

Després de diversos anys de nul·la o mínima aprovació de nous traspassos de competènci­es de l’Estat a les comunitats autònomes, entre el 2015 i el 2019, la formació del Govern de coalició de Pedro Sánchez va aconseguir reactivar els treballs pendents, i l’exercici 2020, malgrat la irrupció de la pandèmia del coronaviru­s, ja es va tancar amb sis noves transferèn­cies aprovades, segons les dades del Ministeri de Política Territoria­l. En concret, tres al País Basc, dues a la Comunitat Valenciana i una també a Catalunya, tot i que, de fet, es va tractar de l’ampliació dels mitjans materials i econòmics per funcioname­nt de l’administra­ció de Justícia, que va actualitza­r un traspàs ja fet el 1990.

Mentre Catalunya continua sense govern, els fulls del calendari continuen caient i els fòrums de negociació bilateral estan, en la majoria dels casos, aparcats. L’última reunió de la comissió bilateral Generalita­t-Estat va tenir lloc l’1 d’agost del 2018, llavors presidida per la ministra Meritxell Batet i el conseller Ernest Maragall. Pedro Sánchez i Quim Torra es van comprometr­e a reactivar-la immediatam­ent després de la cita que van mantenir al Palau de la Generalita­t el febrer del 2020, però llavors va irrompre la pandèmia, i després, la successió d’esdevenime­nts polítics a Catalunya que van desembocar en les últimes eleccions. La comissió mixta d’afers fiscals va tenir la seva última cita el setembre del 2018, i la bilateral d’infraestru­ctures, l’octubre d’aquell mateix any. La comissió mixta de transferèn­cies, en canvi, es va reunir per última vegada el novembre del 2010. Fa gairebé onze anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain