La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iglesias confirma que deixarà el lideratge de Podem l’any 2024

- PEDRO VALLÍN

El candidat a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid Pablo Iglesias va confirmar ahir una cosa que ja havia insinuat altres vegades: no es presentarà a la reelecció com a secretari general de Podem a la pròxima assemblea ciutadana del partit, prevista per a l’any 2024. Amb aquesta renúncia, després de deixar la vicepresid­ència del Govern central i l’escó al Congrés, i anunciar que no serà el candidat d’Unides Podem a les pròximes eleccions generals (inicialmen­t previstes per al novembre del 2023), Iglesias pretén accelerar la transició del partit cap a “nous lideratges, més corals”. Així, tanca la seva etapa al capdavant de la formació lila, que va fundar el 2014 i que en poc menys de sis anys va portar fins al Govern de l’Estat.

“Quan arribi el moment de donar pas a alguns companys, ho farem”, va declarar en una entrevista ahir a TVE, i considera que apartar-se és un pas lògic i coherent amb la seva decisió de cedir el lideratge del partit al Govern central a la vicepresid­enta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Iglesias creu que en la seva fundació segurament va ser peremptori el seu lideratge, “un noi amb cua que sortia molt a la televisió”, però alhora admet que aquesta etapa “ja forma part del passat i no es repetirà”. Per això, creu que tant Podem com l’espai compartit d’Unides Podem i les seves confluènci­es requeriran d’ara endavant lideratges “més corals” que el que ell ha complert, que va ser capital per sobreviure al calendari electoral del 2019, quan hi va haver un cisma i qui havia estat el seu número dos, Íñigo Errejón, va decidir crear el seu propi partit.

Iglesias creu que hi ha “una sèrie de companyes”, en al·lusió a les ministres Irene Montero, Ione Belarra i la mateixa Yolanda Díaz, que desplegara­n en el futur “tasques de lideratge”, que donaran un nou estil a la formació política i eixamplara­n les seves expectativ­es electorals. “Soc conscient del paper que he tingut perquè hi hagués Govern de coalició, però crec que és evident que el lideratge de la Yolanda aporta i suma més, i per a mi això és un gran èxit del nostre espai polític”, va assegurar.

En tot cas, l’exvicepres­ident va recordar que ell ja s’havia presentat tres vegades al càrrec de secretari general, i que quan arribi el pròxim congrés “és lògic que hi hagi una renovació”. Mentrestan­t, Iglesias ha subratllat que la seva posició és on creu que pot prestar un servei més important al seu partit, en aquest cas a les eleccions autonòmiqu­es madrilenye­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain