La Vanguardia (Català-1ª edició)

La noia del barri

-

La vaig veure pel carrer Sagasta de Madrid aquest dijous, poc després de les dues del migdia. Anava a peu, acompanyad­a pel seu cap de gabinet. Vaig decidir seguir-la perquè era una oportunita­t per comprovar si la gent la coneix. I sí senyor, la coneix malgrat la mascareta. Passa un ciclista i li crida: “Té el meu vot!”. Un parell de taxistes aturen la marxa per saludar-la amb la mà. Diverses persones li demanen una selfie. Ella s’atura i parla i sent floretes i paraules d’ànim. Al semàfor hi ha una senyora a qui no li agrada i li diu que no la votarà en la vida, ni a ella ni al seu partit. És l’única crítica que recull en 300 metres de plebiscit dels vianants. Decideixo saludarla: “Aquella senyora te l’ha enviada Pablo Iglesias”. No diu una paraula contra el candidat de Podem. Només aquesta frase: “En aquestes eleccions està mort”.

És Isabel Natividad Díaz Ayuso, 42 anys, última creació política d’aquest país. En la seva vida ha tingut ocurrèncie­s com ara obrir i gestionar un compte a Twitter d’en Pecas, el gos d’Esperanza Aguirre. Com a candidata a presidir la Comunitat de Madrid va ser una intuïció, un pressentim­ent, del seu vell amic Pablo Casado. Molt pocs donaven un euro per ella: no era una gran oradora, no se li coneixien grans obres, no figurava en cap llista de futuribles. I ara és aquí, amb el seu instint populista, amb el seu punt conservado­r, amb el seu aire de noia de barri, Chamberí havia de ser, fent tremolar el llogater de la Moncloa, que no sap com fer-li front. Quin ha estat el seu èxit?

El seu èxit ha estat fabricar la nacionalit­at de Madrid. Per això ha seguit el llibre d’estil dels nacionalis­tes: una pinzellada de greuges del poder central, un toc de victimisme regional, un saber què vol la gent, una gosadia que als clàssics els sembla suïcida i un assenyalam­ent gairebé obscè de l’adversari: Pedro Sánchez. Cada dia li ha posat un dit a l’ull. Ha aconseguit que votar Ayuso no sigui votar PP, sinó votar contra Sánchez. I en el que ha resultat demolidora ha estat en la gestió de la pandèmia. Amb mitjans infinitame­nt més reduïts que els del Govern central, s’ha enfrontat a Illa, ha fet la seva pròpia política i ha aconseguit la quadratura del cercle: complir el que és bàsic dels estats d’alarma i fer l’efecte que salva l’economia. Avui és la deessa dels hotelers.

Si hi ha una figura a Espanya que representa la rebel·lió contra les ensopegade­s, les contradicc­ions, les insegureta­ts humanes i jurídiques o els dubtosos triomfalis­mes del Govern central, aquesta persona és ella, Isabel Díaz Ayuso. I a més, acaba de demostrar que té baraca. Va parlar de comprar a Rússia la vacuna Spútnik. Va provocar les ires de Carmen Calvo, de María Jesús Montero, de tots els membre del Govern central que van ensopegar amb un micròfon. I quan ràdios i television­s emetien aquestes condemnes i la deixaven en ridícul per insolidàri­a, poc europea i envanida, va la cancellera Angela Merkel i anuncia la compra per part d’Alemanya de la Spútnik. Això només li passa a qui té la sort del campió. Amb perdó del senyor Tezanos i els seus empats prodigioso­s, des d’aquell moment vaig començar a creure en la seva victòria electoral.

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Isabel Díaz Ayuso
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Isabel Díaz Ayuso
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain