La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’economia no resistirà una quarta onada

-

El profund impacte negatiu de la tercera onada de la pandèmia en l’economia durant el primer trimestre ha obligat el Govern espanyol a reduir les previsions de creixement per a aquest any, igual com ja havia fet el Fons Monetari Internacio­nal fa uns dies. La frenada és considerab­le. Davant un escenari que oscil·lava entre el 7,2% i el 9,8% d’increment del producte interior brut (PIB) el 2021, en funció de l’evolució de la pandèmia, la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, ha rebaixat aquestes perspectiv­es fins al 6,5%. La primera conclusió que cal extreure d’aquest fet és que hem d’evitar, tant sí com no, el risc d’una quarta onada de la covid els propers mesos, que és una possibilit­at sobre la qual ja han alertat els epidemiòle­gs. No poden haver-hi mitges tintes. El Govern central i les comunitats autònomes han de ser contundent­s en l’aplicació de les mesures de prevenció que calguin per tallar de soca-rel un repunt dels contagis que podria arruïnar les esperances que s’han posat en la campanya turística d’estiu. Les vacunacion­s s’haurien d’accelerar al màxim, per sobre dels objectius fixats inicialmen­t, i molt probableme­nt caldria intentar incrementa­r les compres de vacunes a nous proveïdors, al marge de Brussel·les, tal com ha fet Alemanya amb la russa Spútnik.

Diem tot això perquè l’objectiu econòmic més estratègic i prioritari d’Espanya és salvar la campanya turística de l’estiu. En depèn la supervivèn­cia de centenars de milers d’empreses i de llocs de treball. El turisme –cal tornar a recordar-ho– és la primera indústria del país i la que sosté més llocs de treball. No es pot tornar a repetir la catàstrofe turística de l’any passat. Entre l’abril, el maig i la primera quinzena del juny Espanya ha de poder oferir la imatge d’un país sanitàriam­ent segur i amb la covid sota control. Si no és així, és molt probable que ni tan sols la previsió de creixement rebaixada al 6,5% no es pugui aconseguir. Això seria dramàtic per a l’economia espanyola, que és la

Controlar la covid i salvar la temporada d’estiu és imprescind­ible per sortir de la recessió

que acumula la recessió més forta registrada entre els països industrial­itzats. És l’alt preu que ha pagat pel seu monocultiu turístic.

La vicepresid­enta Calviño ha anunciat que la setmana que ve el president Sánchez presentarà al Congrés dels Diputats el Pla de Recuperaci­ó de l’economia espanyola que ja s’ha començat a posar en marxa i que, a més, s’ha d’enviar a la Comissió Europea. Va expressar també la voluntat del Govern espanyol d’impulsar un potent programa d’inversions públiques, emparat amb els pressupost­os de l’Estat i amb els ajuts del Fons de Recuperaci­ó Europeu, encara que de moment s’han endarrerit. Tot això es durà a terme en paral·lel a importants reformes per modernitza­r el model productiu del país. L’objectiu, segons va dir, és aconseguir el màxim impacte contracícl­ic en la segona part de l’any. Si tot surt bé, segons l’opinió de la vicepresid­enta econòmica, la rebaixa del creixement del PIB anunciada ahir no suposarà més que haver endarrerit un trimestre el ritme de recuperaci­ó. En aquest sentit considera que entre el 2021 i el 2022 es manté, per tant, el creixement global previst inicialmen­t, de manera que a finals de l’any vinent s’hauran recuperat els nivells de PIB anteriors a l’inici de la pandèmia. (La previsió és que el 2022 el creixement sigui d’un 7%).

També hi ha el risc que els pressupost­os de l’Estat per a aquest any puguin quedar en paper mullat, com a conseqüènc­ia del creixement més baix, i que es pugui disparar encara més el dèficit públic, com ha denunciat el líder de l’oposició, Pablo Casado. Però la vicepresid­enta Calviño diu que els comptes públics evolucione­n més bé que no s’esperava, tot i que les dades concretes les exposarà la ministra d’Hisenda els propers dies.

En qualsevol cas, però, controlar la covid i salvar la temporada turística és clau per poder complir les noves previsions –rebaixades– del Govern espanyol. L’economia espanyola i l’ocupació pagarien molt car una quarta onada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain