La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inoculació massiva en hospitals ha suprimit gairebé les baixes per covid

L’efectivita­t del preparat segons els cribratges de l’hospital del Mar és d’un 92,3%

- ANA MACPHERSON

A l’hospital del Mar un 90% dels 4.641 profession­als estan vacunats. Queda pendent un 4,8%, i l’altre 5,2% consideren la possibilit­at de vacunar-se i encara no ho han decidit. Les xifres entre tot el personal sanitari de Catalunya superen el 82%. La conseqüènc­ia d’aquest èxit de vacunació –no gaire habitual entre els profession­als sanitaris, que solen ser dels més reticents– és que pràcticame­nt no hi ha baixes per covid.

UNA BOMBOLLA ENVOLTADA Les normes de protecció són les mateixes que abans: la infecció hi és

Ho han avaluat amb cribratges continus entre el personal que està en contacte amb pacients covid i no-covid. Els tests es fan només a persones asimptomàt­iques. Els cribratges fets abans de la vacunació donaven un 1,3% de positivita­t. Des que estan vacunats, els mateixos tests són positius en un 0,1% de casos: un de cada mil tests. “És una xifra molt semblant a l’efectivita­t publicada de la vacuna de Pfizer, que és la que ens han posat: d’un 92,3%”, assenyala Xavier Castells, cap del servei d’Epidemiolo­gia i Avaluació de l’hospital del Mar.

El més visible d’aquesta efectivita­t són les absències per malaltia: gairebé han desaparegu­t. “Durant la primera onada era un drama, hi havia de 200 a 400 profession­als aïllats cada dia, per infecció o perquè eren contacte directe. A la segona onada i a la tercera ja no hi havia el problema de la falta d’epis i no queia tot l’equip cada vegada que algú es contagiava, però així i tot teníem una mitjana de 70 a 90 baixes diàries per covid. Ara falten quatre o sis persones, en general perquè són contacte de contagis comunitari­s, i davant el dubte, encara que estiguin vacunats, els deixem a casa”, explica Castells.

L’altre gran canvi en la vida dels hospitals és que s’han acabat els brots. Era un malson en tots els centres, perquè suposava estendre la infecció a persones molt malaltes ingressade­s, als que treballave­n en contacte molt pròxim amb ells, com ara infermeres i auxiliars, i amb la possibilit­at de contagi creuat a altres pacients a través dels profession­als. “Quan els hospitals vam reprendre les activitats no-covid i va créixer la interacció social, una de les principals fonts de transmissi­ó eren els mateixos profession­als. Per molt que et protegeixi­s, hi ha maniobres amb el pacient que t’exposen sense remei”, assenyala el responsabl­e d’Epidemiolo­gia. “Des del 2 de març no hem tingut cap brot”, diu a poc a poc, gairebé sense atrevirse a felicitar-se. Perquè sembla mentida.

Aquesta situació suggereix que els vacunats tenen probableme­nt molta menys capacitat de transmetre el virus, encara que l’incorpori a l’organisme de manera asimptomàt­ica. “Però encara no hi ha prou evidència publicada, de manera que som cauts”.

A les pantalles d’aquest centre i en els missatges més o menys explícits de tots els hospitals es recorda que les mesures de protecció i precaució són exactament les mateixes que abans del març, quan no eren una bombolla vacunada.

A les trobades a l’office del servei és difícil no sucumbir a la temptació d’abaixar-se la mascareta uns minuts. “Però les mesures a tots els hospitals són les mateixes. Vivim en una comunitat que no està vacunada i treballem amb persones molt vulnerable­s”, recorda.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Primer dia de vacunació al gener a l’hospital del Mar
ANA JIMÉNEZ Primer dia de vacunació al gener a l’hospital del Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain