La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia confia que la seva vacuna estrella Spútnik V arribi a la UE

Moscou espera la inspecció immediata de l’EMA, un pas més cap al registre

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

La vacuna russa Spútnik V contra la covid continua provocant recels a la UE, perquè a darrere hi veuen els posicionam­ents geopolític­s del Kremlin, aquests dies per exemple en l’inflamable conflicte ucraïnès. Però les reticèncie­s s’estan esvaint i diversos països ja han temptejat Moscou al marge de Brussel·les. Rússia espera que la pròxima visita de l’Agència Europea del Medicament (EMA) acosti l’accés del seu injectable a la UE.

El Kremlin va aconseguir apuntar-se un punt quan va ser el primer país a registrar una vacuna contra el coronaviru­s. Quan sorgien dubtes sobre la rapidesa del seu desenvolup­ament, va aconseguir un altre punt quan la prestigios­a revista britànica The Lancet va publicar que la seva eficàcia és d’un 91,6 %.

Però la vacunació a la mateixa Rússia, que va començar al desembre, va a poc a poc per les dificultat­s per fabricar grans quantitats de dosis. Segons dades d’ahir, hi ha vuit milions de persones que han rebut almenys una dosi de la Spútnik, però només 5,2 milions en una població de 146 milions, incloent-hi el president, Vladímir Putin, que han estat vacunats amb les dues dosis. La xifra és curta (3,61%). Molt lluny del campió Israel, del Regne

Només un 3,61% de russos han rebut dues dosis i hi ha dubtes de si Moscou podrà proveir els clients europeus

Unit o els EUA. Per això hi ha molts dubtes sobre si Moscou podrà complir amb les seves promeses de proveir de vacunes els potencials clients europeus. Al març, Kiril Dimítriev, cap del Fons Rus d’Inversió Directa (FRID), que ha finançat la vacuna estrella del Kremlin, va dir que podria enviar 50 milions de dosis a la UE a partir del juny.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va preguntar per què Rússia ofereix dosis de la seva vacuna si no avança “prou” al seu propi territori.

De fet, els experts creuen que els esforços del FRID per exportar la Spútnik es poden veure frenats per la seva poca capacitat per fabricarla a escala industrial. Per solucionar-ho, Rússia ha considerat impulsar centres de producció a diversos països. A l’Índia i Corea del Sud ja produeixen la vacuna russa. El Brasil podria ser el següent. El president Putin va prometre que la producció arribarà als 10 milions de dosis cada mes. L’injectable rus ja està registrat a 59 països.

De portes cap endins, les autoritats russes volen que un 60% dels adults estiguin vacunats abans de la tardor, va dir Anna Popova, cap sanitària de Rússia.

“Tenim els mitjans per aconseguir-ho”, va dir Popova. Però va lamentar el poc desig dels russos de vacunar-se. Un 62% no ho vol fer, segons una enquesta del febrer.

Les autoritats sanitàries han llançat una campanya per fomentar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain