La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid obre el perímetre iales Canàries ja no cal PCR

- REDACCIÓ

la vacunació, han obert punts de distribuci­ó de l’injectable a centres comercials i altres llocs amb afluència de públic. La tasca és titànica, però per ajudar, Rússia disposa de dues vacunes més: l’EpiVacCoro­na, elaborada pels laboratori­s Véktor de Novossibir­sk, i la CoviVac del Centre Txumàkov de Moscou.

Enmig de la discussió interna generada després que alguns països i regions de la UE hagin advocat per utilitzar l’injectable rus, la setmana que ve s’espera a Moscou la visita d’un grup d’experts de l’EMA.

La delegació ha d’avaluar els estàndards de producció de l’Spútnik V i els seus assajos clínics. En concret, si en aquests assajos van participar de manera obligada militars i funcionari­s públics, segons va publicar aquesta setmana el Financial Times. “No hi va haver cap pressió, i Spútnik V compleix tots els estàndards de la pràctica clínica”, va assegurar Dimítriev. Moscou espera que sigui un pas endavant perquè se n’aprovi el registre a la UE.

La Comunitat de Madrid aixecarà avui el tancament perimetral. És l’única regió que ha decidit suprimir aquesta mesura, implantada en totes les autonomies peninsular­s amb motiu de la Setmana Santa, malgrat que presenta una de les incidèncie­s més elevades de coronaviru­s. Tot i que el conseller de Sanitat d’Extremadur­a, José María Vergeles, va anunciar dijous que aquesta comunitat també obriria el seu perímetre a la mobilitat aquest mateix dissabte, ahir va rectificar al·ludint a la preocupaci­ó per l’empitjoram­ent de les dades epidemiolò­giques.

Com que les altres comunitats han decidit mantenir els tancaments de les seves fronteres per als desplaçame­nts considerat­s innecessar­is, l’obertura de Madrid no tindrà cap efecte pràctic.

A la majoria dels territoris el confinamen­t perimetral va acompanyat d’altres restriccio­ns a la mobilitat. A Catalunya els desplaçame­nts es limiten a la comarca. Andalusia tanca els municipis amb una incidència superior a 500, un sistema de contenció municipal semblant al que adopten Astúries, Navarra, La Rioja i el País Basc. Cantàbria estarà tancada fins dilluns, llevat que es decideixi una pròrroga. Dilluns també conclou el tancament de les Balears, malgrat que es permet la mobilitat entre les illes.

Les Canàries aixequen en part el confinamen­t autonòmic aquest cap de setmana, però no gaire, perquè es mantindrà a Tenerife, Gran Canària i Fuertevent­ura, on viuen 2 dels 2,2 milions de canaris. D’altra banda, els espanyols no hauran de presentar resultats negatius de PCR o antígens per viatjar a les Canàries perquè el Govern de l’arxipèlag no va renovar aquesta obligació, que va expirar dilluns, segons va informar la cadena Ser. Les proves continuen sent obligatòri­es per als estrangers.

 ?? ANTONIO CALANNI / AP ?? Una profession­al sanitària mostra un vial de la vacuna Spútnik V
ANTONIO CALANNI / AP Una profession­al sanitària mostra un vial de la vacuna Spútnik V

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain