La Vanguardia (Català-1ª edició)

La T-Mobilitat pateix l’enèsim retard

L’Autoritat del Transport Metropolit­à confia a iniciar a finals de juny una prova pilot delimitada a alguns usuaris

- DAVID GUERRERO

Les màquines validadore­s d’accés als trens i autobusos ja disposen majoritàri­ament dels lectors de la T-Mobilitat, però el sistema encara no està preparat per posar-se en funcioname­nt. L’última data prevista –el 21 d’abril– s’ha tornat a veure superada. L’empresa responsabl­e del projecte, SocMobilit­at, la va posar sobre la taula del conseller de Territori, Damià Calvet, com va avançar La Vanguardia, al febrer. Una vegada més, no s’ha arribat a temps, malgrat el sobreesfor­ç de les últimes setmanes per part dels responsabl­es tècnics i els operadors de transport públic. Tot i això, fonts del sector asseguren que s’ha avançat més en un mes que en un any, pandèmia al marge.

El nou calendari parla d’una prova pilot a finals de juny i amb una envergadur­a molt més petita que la prevista inicialmen­t. La idea en un primer moment era iniciar el desplegame­nt de la nova targeta de transport públic amb tots els abonaments de viatges il·limitats. El canvi de targetes de l’any passat, que va donar peu al naixement de la T-Usual, ha disparat el percentatg­e de viatgers que es mouen amb un abonament mensual i això suposaria començar la prova directamen­t amb un 40% dels usuaris habituals del transport públic. Si sorgís algun contratemp­s, el caos seria majúscul. Així doncs, a l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) han optat per retardar-ho tot uns mesos més i habilitar la T-Mobilitat a un grup de viatgers encara més reduït. Els joves de menys de 25 anys que utilitzin la T-Jove, l’abonament trimestral de viatges il·limitats, són el col·lectiu que més números té d’estrenar el sistema. També es preveu fer-ho amb la T-Empleat, el títol utilitzat pels treballado­rs de diversos operadors del transport públic català.

Altres possibles conillets d’índies són els assistents al Mobile World Congress, que està previst que tingui lloc del 28 de juny a l’1 de juliol al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Amb l’acreditaci­ó que es pengen al coll, els congressis­tes reben cada any una targeta pagada per l’organitzac­ió del saló que els permet utilitzar el transport públic de manera il·limitada durant aquells dies. Malgrat que la T-Mobilitat ja no té res d’innovador i més aviat neix caduca per als temps que corren, es vol aprofitar l’aparador de la gran fira tecnològic­a de Barcelona per fer les primeres proves. Va ser precisamen­t en aquest escenari, el febrer del 2017, on es van presentar les targetes i el sistema tecnològic que llavors preveien imminent.

La segona fase quedarà per a la tardor o el gener. Serà llavors quan s’ampliarà a un nombre més gran d’usuaris, probableme­nt a tots aquells abonaments de caràcter il·limitat com la T-Usual. Amb tot, els detalls no se sabran fins que faltin menys dies i els seus responsabl­es estiguin segurs que no han de donar la cara una altra vegada per l’enèsim retard de la T-Mobilitat.

Els congressis­tes del Mobile seran els primers a provar la targeta si el nou calendari es compleix

 ??  ?? Els lectors de la nova targeta ja estan instal·lats als accessos
Els lectors de la nova targeta ja estan instal·lats als accessos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain