La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pagar per aparcar a les platges del delta de l’Ebre

Els municipis i el parc natural intenten consensuar un pla per cobrar per vehicle i frenar la massificac­ió i el caos en espais protegits

- ESTEVE GIRALT

Sant Carles de la Ràpita

Les extenses i gairebé salvatges platges del delta de l’Ebre, de gran valor natural, s’han convertit en un objectiu turístic cobejat amb la pandèmia. El problema de les aglomeraci­ons en determinat­s enclavamen­ts protegits del litoral deltaic, com la popular Barra del Trabucador (sis quilòmetre­s de longitud), s’ha anat aguditzant els últims estius fins al punt de col·lapsar-se aquesta Setmana Santa. Per primera vegada en la història d’aquesta zona humida es regularà l’accés a algunes platges a l’estiu i Setmana Santa, les èpoques de més pressió.

Les imatges captades pels Agents Rurals des de l’aire amb centenars i centenars de cotxes, furgonetes i autocarava­nes estacionad­es, han accelerat els plans de regulació. “La massificac­ió s’ha agreujat amb la pandèmia i provoca problemes; el Delta és un espai protegit i molt sensible, no hi ha més remei que regular”, adverteix Francesc Vidal, director del parc natural del Delta de l’Ebre.

El principal objectiu és limitar el nombre de vehicles que puguin accedir a determinad­es platges, amb el Trabucador com a màxim exponent però també en altres com els Eucaliptus, la Marquesa o la Bassa de l’Arena, per prevenir una massificac­ió que posa en perill els valors naturals del fràgil ecosistema i la qualitat de les visites turístique­s.

Per regular l’entrada de cotxes, furgonetes i caravanes s’hauran d’habilitar nous punts d’estacionam­ent i es controlara­n els accessos amb barreres. Diversos municipis deltaics tenen la intenció d’aprovar abans de l’estiu més taxes per cobrar per aparcar a fi de poder costejar les noves despeses.

“Hi ha hagut una allau de vehicles per Setmana Santa; cal la regulació”, destaca Miquel Àngel García, cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre. Per anar detallant el nou pla, els municipis implicats es van reunir ahir amb la direcció del parc natural del Delta de l’Ebre i representa­nts de la Generalita­t i del Ministeri per a la Transició Ecològica. La feina va arrencar a la tardor del 2020.

L’Ajuntament que té més avançada l’estratègia és el de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), amb el Trabucador al seu terme municipal. El Consistori ja ha anunciat la posada en marxa d’una prova pilot (al juliol i l’agost) per regular l’entrada de vehicles i cobrar cinc euros a cada cotxe, tres a les motos i vuit a les caravanes, a excepció dels veïns. “Hi haurà una barrera d’entrada, la gent per accedir haurà de pagar i hi haurà tres llocs d’estacionam­ent; regularem el Trabucador per poder-lo conservar”, sosté Josep Caparròs, l’alcalde de la Ràpita.

La platja dels Eucaliptus, amb una longitud de sis quilòmetre­s (200 metres d’ample), és una altra de les zones amb més massificac­ió de vehicles. L’Ajuntament d’Amposta (Montsià) està ultimant un projecte per delimitar físicament les zones d’aparcament i evitar el descontrol entre dunes baixes i una flora de gran valor. “Volem evitar que els vehicles surtin del camí marcat, hi ha una part que arriba amb el cotxe a l’aigua”, alerta Pep Simó, regidor de Turisme.

Deltebre (Baix Ebre) també està estudiant zones d’estacionam­ent regulat al costat de la platja de la Marquesa i a prop de la Punta del Fangar, en un entorn molt visitat,

El Trabucador, la zona amb més pressió, i la platja dels Eucaliptus ja limitaran aquest estiu l’estacionam­ent

també per fotografia­r-se al costat del seu icònic far. No és fàcil crear zones d’aparcament perquè cal trobar espai per als vehicles entre arrossars i enclavamen­ts naturals protegits. “Hi ha falta d’aparcament i la situació s’ha desbordat”, explica Lluís Soler, alcalde de Deltebre. Es calcula la inversió necessària en 250.000 euros i s’està estudiant que es pagui per aparcar. “La taxa serà simbòlica, volem regular l’aparcament, no dissuadir els visitants. Som un municipi turístic”, destaca Soler.

 ?? AGENTS RURALS ?? El litoral deltaic l’última Setmana Santa amb centenars de furgonetes i autocarava­nes
AGENTS RURALS El litoral deltaic l’última Setmana Santa amb centenars de furgonetes i autocarava­nes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain