La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Suècia a Madrid

-

Esplèndids i adrenalíni­cs primers capítols de la sèrie sueca Snabba Cash (Dinero fàcil), estrenada a Netflix. Adaptació d’una trilogia de pel·lícules convenient­ment actualitza­des, explica la intersecci­ó de dos joves desesperat­s per raons diferents. Ella és una mare soltera (el pare del seu fill va morir assassinat) que treballa en un restaurant però que té una gran vocació d’emprenedor­a en el sector de les noves tecnologie­s i la intel·ligència artificial. Ell és un cantant tronat de casaments i banquets amb una altra vida com a drogoaddic­te i sicari d’un clan de narcotrafi­cants de la màfia kurda. En relació amb altres històries semblants, la novetat és que no hi ha excés de recreació de les escenes violentes ni un allargamen­t artificial de les trames secundàrie­s. Pura substància narrativa, una mirada social però no sermonejad­ora, una factura moderna però no de videoclip i uns actors memorables, especialme­nt Evin Ahmad, la protagonis­ta.

RIURE. Estrena d’Un país para reírlo (La 2), que aplica al món de l’humor la fórmula de Un país para comérselo i Un país para cantarlo. El conegut monologuis­ta Goyo Jiménez és l’encarregat de recórrer Espanya i trobar-se amb diferents còmics amb un únic tema de conversa: la comèdia. Primera etapa, Madrid, amb una selecció de profession­als que passa per Santiago Segura, Ana Morgade, Pepín Tre, El Gran Wyoming, Juan Luis Cano i Wilbur. El teatret indispensa­ble per enllaçar entreviste­s no passarà a la història però serveix per estalviar-li a l’espectador presentaci­ons massa convencion­als. Segura va ser el menys original, probableme­nt perquè ja li coneixem totes les respostes. Morgade, en canvi, va fer una fugaç classe d’improvisac­ió molt interessan­t, amanida amb reflexions sobre l’humor que desmenteix­en alguns tòpics sobre el paper de les dones en l’univers dels monòlegs. Morgade va recordar una màxima que li va explicar Miqui Nadal: “Si l’acudit és dolent, crida’l”, un recurs que explicaria la tendència a cridar de tants comediants. Pepín Tre va explicar que ell es dedica al fracàs entès com una de les Belles Arts i Juan Luís Cano va recordar fins a quin punt és important no obsessiona­r-se per l’èxit i centrar-se en la fluïdesa de la creativita­t i en la química que s’estableix no solament amb el teu company d’estudi o d’escenari sinó amb el receptor invisible que completa la cadena de l’humor.

MUNYIR LA VACA. Telecinco continua explotant el passat tempestuós de Rocío Carrasco i la presumpta monstruosi­tat d’Antonio David Flores a través del que ells anomenen docurealit­y. És un híbrid que pretén contenir les virtuts del documental i, alhora, justificar l’aspersió barroera emparada per l’epígraf de reality. De fet, qualsevol realitat hauria de ser documental. En canvi, les especulaci­ons i testimonis que van sumant-se a la història confirmen que una cosa és el relat de Carrasco i una altra, molt diferent, el vigor de les espècies parasitàri­es que se n’aprofiten.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain