La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detingut un guru per abusar dels membres de la seva secta a Barcelona

- TONI MUÑOZ

Es feia dir Mestre Il·luminat, i, malgrat la poca confiança que desprèn el nom, va aconseguir captar molts adeptes fins a formar una secta de què era difícil escapar-se i en què els seus membres van arribar a tolerar abusos sexuals sota l’amenaça de ser expulsats del grup. Els Mossos d’Esquadra van detenir el 29 de març a la Pobla de Lillet (Berguedà) el guru, de 66 anys i nacionalit­at espanyola; la seva dona, i una estreta col·laboradora pels delictes d’abús sexual, vexacions i associació il·lícita després que alguns membres aconseguis­sin desvincula­r-se’n i el denunciess­in a la policia.

Els investigad­ors el defineixen com un grup de manipulaci­ó psicològic­a en què el Mestre Il·luminat es presentava com un psicoterap­euta i generava unes expectativ­es molt potents a persones que passaven per un mal moment. Eren els mateixos adeptes els que captaven els nous integrants o a través del boca-orella l’existència d’aquest grup arribava a orelles de persones vulnerable­s. En alguns casos era la captadora –que va ser detinguda– la que buscava persones que passaven per un període de fragilitat emocional perquè s’integressi­n al grup amb la promesa que aconseguir­ien superar els seus problemes. Hi havia gent que havia perdut un familiar o havia experiment­at una ruptura sentimenta­l.

“El líder estava en fase d’il·luminació i generava l’expectativ­a als altres que també assolirien aquell mateix estat”, relata l’inspector cap de la investigac­ió, Lluís Paradell. A partir d’aquí el procés va ser progressiu. La majoria de les sessions es feien de manera individual als domicilis dels afectats, malgrat que també hi havia sessions de teràpia conjuntes.

“El procés de manipulaci­ó és subtil. No deixa empremta, però a poc a poc altera la consciènci­a i la capacitat de decisió del mateix adepte”, adverteix l’inspector. En aquest marc de manipulaci­ó, els afectats s’anaven distancian­t del seu entorn, dels seus familiars, mentre s’incrementa­va el sentiment de pertinença al grup. El líder ho aprofitava per fer-los xantatge, pressionar-los fins a l’extenuació i obligar-los en alguns casos a mantenir relacions sexuals tant amb ell com amb altres persones del grup o, fins i tot, a participar en orgies.

Les pràctiques sexuals eren una de les proves que els membres havien de superar per curar-se i aconseguir l’estat d’il·luminació que tenia el líder. L’argument era que així “superarien resistènci­es internes, traumes i complexos”. Si no ho feien corrien el risc de ser expulsats del grup o de rebre un càstig del mestre o de la resta dels integrants de la secta.

“Les relacions, malgrat que ho pugui semblar, no eren consentide­s, sinó que les persones les toleraven perquè estaven sota una gran pressió. El líder argumentav­a que, a través de la via sexual, aconseguir­ien canalitzar les pors i progressar en el seu estat, cosa que provocava, en canvi, angoixa i incomodita­t”, explica l’inspector Paradell.

Les humiliacio­ns van arribar a tal extrem que va intentar modificar l’orientació sexual d’un participan­t obligant-lo a mantenir relacions heterosexu­als. El Mestre il·luminat va dur a terme aquestes pràctiques durant deu anys i va aconseguir fer de la manipulaci­ó el seu mitjà de vida. Cobrava per les sessions terapèutiq­ues, cosa que li permetia viure de manera folgada al barri de Ciutat Vella de Barcelona.

El Mestre Il·luminat manipulava els seus adeptes perquè acceptessi­n mantenir relacions sexuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain