La Vanguardia (Català-1ª edició)

El físic de la calculador­a de vacunes

- FEDE CEDÓ

Álvaro Díaz és un físic de 29 anys, nascut a Santander, que actualment cursa un màster a la Universita­t de Varsòvia, que ha desenvolup­at una calculador­a virtual que permet conèixer el torn de vacunació contra la covid a Espanya i calcula la data aproximada en què és administra­t el fàrmac a cada ciutadà.

El físic càntabre és a Polònia cursant un màster sobre computació i simulacion­s. El seu projecte final va ser un simulador de detectors de partícules, res a veure amb crear una calculador­a que ajuda a predir la data en què cadascú podria rebre la vacuna. “Per fer un simulador –destaca– necessites entendre de programaci­ó i com traslladar esdevenime­nts de la vida real a càlculs matemàtics i de computació”. La principal dificultat rau a conèixer quins factors poden o no contribuir a un resultat determinat de la vida real.

La idea de calcular el torn de vacunació a Espanya va sorgir arran d’integrar-se fa dos anys en el grup OmniCalcul­ator d’investigad­ors universita­ris a Varsòvia per desenvolup­ar calculador­es. Van començar amb programes de càlcul per a tots els temes, especialme­nt enfocats a educació i divulgació científica. Per exemple “per ajudar algú a aconseguir algun número o interpreta­r una situació” se’ls proporcion­en equacions ja fetes perquè “ells mateixos puguin saber de quina manera les variables que introdueix­en

Els algoritmes s’han d’actualitza­r: “El càlcul sobre quan et punxaran no és perfecte, però sí que és raonable”

afecten el resultat final”. En resum “s’estalvien el procés intermedi de física i equacions”.

Una vegada sorgeix la pandèmia, els investigad­ors també van començar a calcular tot el que la ciutadania es pregunta sobre les mesures restrictiv­es o les més efectives. Fins i tot han creat calculador­es amb certa dosi d’hilaritat “com saber quant paper higiènic necessitar­às en funció del temps que el vulguis utilitzar”. Un altre company del Regne Unit ha triomfat amb una calculador­a sobre la covid que ha consultat una de cada cinc persones el darrer mes.

Ja més centrat en temes transcende­ntals, el grup d’elaboració de calculador­es va tenir accés a uns estudis que determinav­en l’efectivita­t de les mascaretes higiènique­s i estimaven el nombre de vides que es podien salvar en un mes si se’n feia un ús correcte. “És un dels millors exemples del que fem”, afegeix. Conèixer el tipus de paràmetre que requereix l’usuari és relativame­nt senzill i el resultat “és molt interessan­t perquè et diu el nombre de contagi que prevens i estadístic­ament el nombre de morts evitades”. Díaz reconeix que el va sorprendre que “el risc de transmissi­ó del virus es redueixi un 50% si la gent porta mascareta, cosa que evita un gran nombre de contagis”.

La idea de desenvolup­ar una calculador­a exclusivam­ent per conèixer la data de vacunació a Espanya, explica el físic, “va sorgir per Nadal, de vacances a Espanya amb la família”. Com és habitual en els nuclis familiars, el principal tema de conversa era la vacunació. “La realitat anava en funció de sensacions i vaig decidir investigar els terminis de vacunació, els grups que hi ha i quanta gent a cada un” fins que va sorgir la calculador­a.

En cada cas, Díaz reconeix que “hi ha factors que no sempre pots controlar”. En el cas de la que calcula el temps que es triga a subministr­ar el fàrmac, ha utilitzat la taxa de vacunació dels set últims dies a Espanya, assumint que el ritme es mantindrà. “És una esti

 ?? A.D. ?? Álvaro Díaz amb les fórmules que li permeten una aproximaci­ó al torn de vacunació contra la covid a Espanya
A.D. Álvaro Díaz amb les fórmules que li permeten una aproximaci­ó al torn de vacunació contra la covid a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain