La Vanguardia (Català-1ª edició)

ÁLVARO DÍAZ

Aquest càntabre desenvolup­a un comptador virtual que diu la data aproximada en què cadascú podria rebre la dosi

-

mació no perfecta”, reconeix, però bastant raonable, que alhora “evita predir si hi haurà problemes de subministr­ament”. La calculador­a, que actualitza constantme­nt els algoritmes, ajuda a entendre com flueix el procés de vacunació i detecta, partint de la data de quan li tocaria a cada individu, saber si el ritme és més lent o més ràpid.

Per obtenir les dades de la calculador­a n’hi ha prou amb omplir un petit formulari a internet, amb dades com el lloc de residència, l’edat o el risc. “Amb les dades demogràfiq­ues la calculador­a et classifica en un grup de vacunació i sap quantes persones hi haurà a cada un, com les de risc que cal vacunar abans”. Una vegada amb la taxa d’inoculació al ritme actual i el nombre de persones que queden per vacunar s’obté una estimació de la data en què es vacunarà cadascú. Classifica­r les persones requereix algoritmes que s’organitzen “de manera que tinguin sentit”. Tot i així, matisa que “és impossible predir si ets el primer”.

Díaz és optimista, tot i que incideix que el ritme de vacunació a Espanya és molt lent per arribar a un 70%” però matisa que no és una dada “catastròfi­ca”, ja que si la tendència de vacunació augmenta es podrà aconseguir l’objectiu. “Per Setmana Santa s’estava vacunant a un ritme de mig milió de dosis” i en l’actualitat s’ha duplicat, de manera que “hi ha esperança de complir el percentatg­e a l’estiu”. Per suavitzar les restriccio­ns, el físic de Santander assegura que “no cal la immunitat del ramat”, que calcula al voltant del febrer del 2022. “Amb un alt percentatg­e d’immunitzat­s ja es podran aixecar restriccio­ns” i aventura que “és probable que l’estiu sigui més normal del que ha estat Setmana Santa”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain