La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un gran senyor

JAUME SOTERAS I FONT (1917-2021) Hoteler i restaurado­r

- MARTA GONZÁLEZ-PELÁEZ

Ens ha deixat un gran empresari i un referent de la taula i les estovalles de Barcelona: en Jaume se’ns en ha anat, però el seu llegat perdurarà per sempre i la seva obra també, ja que el seu fill Santiago i tres dels seus nets continuen la seva tasca.

Ha estat una llarga vida d’èxits en la seva professió i èxits per al sector. Un senyor de cent tres anys ens ha marxat en silenci i elegantmen­t, com a ell li agradava fer les coses. Soteras, senyor de la gastronomi­a, va néixer en aquella meravellos­a Barcelona romàntica, bohèmia i cosmopolit­a de principis del segle passat. Fill, pare i avi d’hostalers, va contribuir a crear una marca i un nom en la gastronomi­a catalana.

Va iniciar la seva activitat a la taverna Can Soteras, propietat del seu pare, que posteriorm­ent es convertiri­a en restaurant: el Diagonal Can Soteras, establimen­t centenari que va arribar a ser emblemàtic perquè va marcar un abans i un després a la cuina barcelonin­a i catalana. Sempre ha estat situat al passeig de Sant Joan cantonada a l’avinguda de la Diagonal, davant de l’estàtua de l’insigne mossèn Jacint Verdaguer i va ser i ha estat punt obligat de parada i descans per a aquells pagesos que es dirigien al Born amb les seves mercaderie­s i que arribaven de la part de Sant Andreu i d’altres comarques.

Allí reposaven forces amb un abundant desdejuni de ganivet i forquilla que consistia en: capipota, bacallà, mongetes, botifarres, arengades, ous i un llarg etcètera, segons ens relata l’advocat i amic de la família José Chaqués Pérez al seu llibre Tradición y fidelidad del Grupo Soteras. A més, davant de la porta hi havia un abeurador per als cavalls perquè en aquella època, fa més d’un segle, es viatjava a cavall.

Hem perdut no sols un excel·lent cuiner, sinó un gran empresari, un cavaller i en definitiva un barceloní de referència. Amo del restaurant Diagonal Can Soteras, Jaume Soteras Font també va crear i va gestionar restaurant­s que han marcat una fita en el món gastronòmi­c i hoteler de la ciutat: La Pèrgola, restaurant situat davant de les meravellos­es Fonts de Montjuïc, referent i punt de trobada per a totes les persones que visitaven la Fira de Mostres de Barcelona i lògicament havien de menjar; també a Barcelona La Font del Gat i el Tiro Pichón. Los Tres Molinos a Esplugues de Llobregat i a la localitat de Castelldef­els el llegendari hotel El Rancho, que es va convertir en el que avui és l’hotel Ciutat de Castelldef­els.

Soteras va ser el gran organitzad­or de noces de la dècada dels vuitanta del segle passat; als seus establimen­ts s’hi van arribar a celebrar 500 casaments a l’any. Sempre pensant a millorar l’ofici i a prestigiar la gastronomi­a barcelonin­a, va posar en marxa establimen­ts capdavante­rs amb espectacle inclòs, en què a més de sopar es podien escoltar cantants de l’època i ballar al so de les melodies del moment.

Soteras va gestionar per cessió municipal en una època de la seva vida el restaurant del zoo de Barcelona i allà va protagonit­zar una anècdota pròpia del personatge: va morir l’elefant de zoològic i el senyor Soteras va pensar que, sense el paquiderm, el parc zoològic no seria el mateix, de manera que juntament amb el seu amic Pep Solsona van decidir comprar-ne un, a qui van anomenar Perla i que van donar a la institució perquè Barcelona tornés a tenir un animal habitual en els zoològics de l’època.

En els molts viatges que va fer en la seva llarga vida, desplegava la seva capacitat d’observació i quan tornava, sempre pensant a millorar el negoci i l’atenció als clients, implementa­va en el servei i en la cuina el que li havia semblat nou. Juntament amb hotelers tan rellevants com Juan Gaspart Bonet, de l’hotel Avinguda Palace, i José María Malagarrig­a, de l’hotel Continenta­l, va fer viatges de treball a l’estranger, on les gestions conjuntes i pertinents van aconseguir donar visibilita­t i prestigi a la ciutat de Barcelona.

Amb la seva tasca, profession­alitat i esforç, als anys seixanta de segle XX va renovar el sindicat vertical dels cambrers i cuiners, i va crear les bases del que avui és el Gremi de Restauraci­ó de Barcelona, institució de gran prestigi i vàlua per als profession­als de l’hostaleria.

També va contribuir a l’actualitza­ció de la Confraria de Santa Marta de Barcelona dels Hostalers Taverners i Aventurers, creada el 1434, de què avui és prohom en cap el seu fill Santiago Soteras i Calabuig. Sempre recordaré que, a les reunions de la junta de la Confraria al restaurant Diagonal Can Soteras i ja centenari, l’estimat Jaume seguia pendent dels detalls del restaurant; atent i gentil amb els clients i donant un cop de mà als empleats com a bon profession­al que va ser.

La família Soteras ha perdut el pare i l’avi; els cuiners, hostalers i hotelers, un gran referent; els barcelonin­s, un gran profession­al, i tots els altres, una gran persona discreta i elegant fins al final, tant que li hauria agradat que una vegada enterrat comuniques­sin la seva partida. Barcelona sentirà nostàlgia i no serà la mateixa sense tu i el teu emblemàtic restaurant Diagonal Can Soteras.

Fins sempre, benvolgut Jaume!

Va convertir la taverna familiar en el restaurant Diagonal Can Soteras, un establimen­t centenari

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain