La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una novel·la totipotent

- Màrius Serra

La lectura de la catedralíc­ia novel·la Els angles morts, de Borja Bagunyà (Periscopi), és una experiènci­a intensa i extensa alhora. Pàgina rere pàgina, els seus llargs paràgrafs concentren tantes idees brillants que el lector pot tenir la impressió que moltes paraules són acrònims desplegats de frases ocultes que, alhora, permeten accedir a missatges de segon nivell, com a l’Amorosa Visione de Boccaccio. Per mirar de descriure’n el meravellós excessivis­me m’ha vingut al cap una imatge poderosa que em persegueix des de cinquè d’EGB (Educació General Boomer) i a la qual vaig a parar cada cop que indago l’origen del meu escepticis­me còsmic. A la primeria dels anys setanta, el meu tutor als Salesians d’Horta era un burgalès peculiar (“que no burgués”, solia afegir sempre que presumia del seu origen) a qui tots havíem d’anomenar don Abel, segons el Funcioname­nt (mot fetitxe, amb majúscula inicial, al tram universita­ri de la novel·la de B.B. per referir-se al Sistema). Un dia, per explicarno­s l’origen de la vida, don Abel va recórrer a una comparació estrambòti­ca que li permetia conjuminar l’esperit científic i la doctrina catòlica. Després de revelarnos que tots els secrets de l’existència figuraven en una mena de cadenes anomenades ADN, va assegurar que seria possible reproduir l’acció de Déu a l’hora de crear-les, però... (i aquí va fer una pausa

‘Els angles morts’, de Borja Bagunyà, descriu un món nou que fa trontollar els cànons de normalitat

dramàtica reforçada per una de les seves caracterís­tiques elevacions d’espatlles mentre enfonsava el crani entre els omòplats) això seria com llançar per la finestreta d’un avió de reacció un munt de pedres, ciment, vidres i fustes i que, en arribar ben barrejats a terra, es formés la catedral de Burgos. Ha passat gairebé mig segle i no he oblidat aquesta imatge que, als meus ulls, va elevar l’atzar a la categoria de divinitat per sempre més.

A partir d’un relat com aquest, un grup de creients podria fundar una nova religió. Borja Bagunyà, en canvi, n’ha fet una novel·la de lectura exigent, sobrecarre­gada i dolorosame­nt intel·ligent que creix amb exuberànci­a al voltant d’una idea tan poderosa com la de don Abel. El monstre arquitectò­nic que intuíem rere la catedral precipitad­a esdevé, aquí, un reguitzell de nadons monstruoso­s que neixen saludables a pesar de la seva evident malformaci­ó. Aquest món nou que fa trontollar els cànons de normalitat gira al voltant d’un triumvirat singular (un aspirant a catedràtic gris, la seva dona ginecòloga i el seu nebot insuportab­le), entre els quals destaca la Sesé, protagonis­ta d’una de les escenes més ben narrades que he llegit en els últims anys: el part insomne d’una d’aquestes criatures de fesomia deformada. “Escriure és escalivar”, pensa l’aspirant fallit a catedràtic, “ho poses tot a flama i hi fots paciència, fins que la pell es va fent cada cop més negra i s’esqueixa”. Pels angles morts de B.B. ressona una veu inventiva no exempta d’invectives.

Pot semblar una novel·la totpoderos­a, però en realitat és totipotent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain