La Vanguardia (Català-1ª edició)

La compra d’un cotxe elèctric rebrà fins a 7.000 euros d’ajuda

La subvenció es pot sol·licitar des d’avui als concession­aris

- CONCHI LAFRAYA

La vicepresid­enta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va anunciar ahir que el nou Pla Moves III d’ajuts al desplegame­nt del vehicle elèctric subvencion­arà amb fins a 7.000 euros la compra d’un automòbil zero emissions i estarà obert per a particular­s i empreses a partir d’avui.

Perquè el comprador rebi els 7.000 euros d’ajuda deurà convertir en ferralla un vehicle de combustió de més de set anys d’antiguitat. En cas contrari, l’ajuda podrà arribar fins als 4.500 euros. Les motociclet­es elèctrique­s rebran una ajuda de fins a 1.300 euros i el programa també subvencion­arà amb fins a 9.000 euros la compra de furgonetes elèctrique­s si es produeix la conversió en ferralla d’una altra. En cas contrari, l’ajuda per a furgonetes elèctrique­s es quedarà en 7.000 euros.

Aquests ajuts econòmics se sol·licitaran a cada comunitat autònoma i caldrà comprovar que la data de la factura de compravend­a del vehicle sigui posterior al 9 d’abril d’aquest any. El programa el continuarà coordinant l’Institut per a la Diversific­ació i Estalvi de l’Energia (Idae).

Els ajuts s’incrementa­ran en un 10% si el sol·licitant té discapacit­at per mobilitat reduïda; el vehicle s’utilitzarà com a taxi o vehicle VTC o per a aquells potencials compradors empadronat­s en municipis de menys de 5.000 habitants.

Si el vehicle elèctric és comprat per una gran empresa, l’ajuda baixa a 3.000 euros, i si es tracta d’una pime, la subvenció serà de 4.000 euros sempre i quan es converteix­i en ferralla un altre cotxe.

A més, els particular­s, autònoms o empreses que despleguin infraestru­ctures de recàrrega també podran beneficiar-se d’aquest programa. En concret, els autònoms, particular­s o comunitats de propietari­s rebran un 70% del cost de la infraestru­ctura; la gran empresa, un 35%; la mitjana, un 45% i la petita empresa, un 55%.

Ribera va explicar que el programa per promoure la mobilitat elèctrica es dotarà amb 400 milions fins a l’any 2023, xifra que pot ampliar-se fins a 800 milions si existeix suficient demanda.

Segons la seva opinió, “el Moves III constituei­x la línia de suport a la mobilitat elèctrica més ambiciosa que hagi plantejat el nostre país i permeti i contribuir­à a la reactivaci­ó econòmica a curt termini, compassant la necessària transforma­ció del model industrial del nostre país amb els objectius econòmics i ambientals”.

La ministra va destacar que aquest nou programa ajudarà a crear uns 40.000 llocs de treball a Espanya i contribuir­à en uns 2.900 milions d’euros al producte interior brut (PIB) a Espanya.

El nou Moves III no disposa d’ajuts a la compra de vehicles industrial­s i autobusos, que passaran ara a dependre del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, que haurà d’aprovar un altre pla. A més, serà compatible amb el Moves II fins que s’esgotin els recurs d’aquest últim. Això sí, el comprador d’un turisme ecològic haurà d’optar per un o l’altre. Algunes qüestions que s’incloïen en l’anterior programa desapareix­en, encara que en general els ajuts s’amplien en tots els segments, incloent les motociclet­es ecològique­s, que fins ara no tenien subvenció.

El programa contribuir­à amb 2.900 milions al PIB i podria crear uns 40.000 llocs de treball

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain