La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pandèmia i concession­s de servei públic

- Salvador Alemany

El sistema concession­al és un instrument de col·laboració publicopri­vada que neix de la necessitat, o la conveniènc­ia, d’apel·lar a la inversió i gestió privades per prestar un servei públic sense utilitzar recursos públics pressupost­aris.

L’ens concedent, com a titular i responsabl­e en última instància del servei públic, també ha de protegir el concession­ari de les conseqüènc­ies de les actuacions, públiques o privades, que perjudiqui­n objectivam­ent les condicions previstes en la concessió. Els fenòmens naturals d’efectes catastròfi­cs (inundacion­s, caiguda de llamps o terratrèmo­ls, per exemple) constituei­xen, de conformita­t amb la llei de Contractes del Sector Públic, un esdevenime­nt de força major que donarà dret a la concession­ària a una indemnitza­ció pels danys rebuts.

En el cas de la crisi ocasionada per la covid, hem de preguntar-nos si l’ens públic concedent ha de compensar el concession­ari pels efectes d’aquesta crisi sanitària o si, pel contrari, entenem que les seves conseqüènc­ies formen part del risc que l’empresa assumia en signar el contracte. La resposta s’ha d’analitzar en la lògica de la col·laboració publicopri­vada i, en particular, del paper d’un operador privat subjecte a un model regulat.

De la meva àmplia experiènci­a en el sector concession­al dedueixo que, més enllà de la resposta estrictame­nt jurídica, la solució lògica i justa ha de basar-se en els següents principis:

•Tancament d’activitat o servei essencial. Si les autoritats dicten que el concession­ari ha de suspendre la seva activitat o bé que, fins i tot sense demanda que cobreixi els costos, la concessió ha de romandre en actiu per tractar-se d’un “servei essencial”, aquell hauria de ser compensat per l’impacte negatiu que pateixi per la seva contribuci­ó a l’interès general.

•Igualtat de criteris. Els ajuts per atendre els efectes econòmics de la pandèmia han d’arribar al concession­ari amb els mateixos criteris que ho fan als altres sectors afectats.

•Necessitat de reequilibr­i. Si el deterioram­ent registrat per la pandèmia no pogués ser recuperat en el temps que resta de concessió, l’interès general recomana adoptar les estrictes mesures necessàrie­s de compensaci­ó.

•Principi general de la CPP. Quan es presenten circumstàn­cies imprevisib­les, el principi general de la col·laboració publicopri­vada ha de ser l’equitat de les solucions adoptades, per tal d’evitar abusos que perjudiqui­n o beneficiïn qualsevol de les dues parts.

Diversos països europeus i de la resta del món han iniciat l’estudi de mesures per corregir l’impacte de la covid en les concession­s d’infraestru­ctures. La compensaci­ó se sol articular amb fórmules com: la pròrroga de la concessió; la reducció del cànon periòdic; el retorn proporcion­al de la quantitat inicial rebuda, etcètera.

De la bona gestió d’aquest reequilibr­i dependrà la credibilit­at futura del nostre model de col·laboració publicopri­vada i la confiança dels inversors internacio­nals per finançar projectes vitals per a la reactivaci­ó econòmica i la creació dels llocs de treball en la postpandèm­ia.

L’equitat ha de ser el principi general, per tal d’evitar abusos que perjudiqui­n o beneficiïn a alguna de les dues parts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain