La Vanguardia (Català-1ª edició)

El videojoc resisteix

Malgrat l’augment d’ús, els ingressos no sempre acompanyen

- BLANCA GISPERT

Malgrat l’augment de l’ús de pantalles durant el confinamen­t i el temps lliure per submergir-s’hi, el sector del videojoc no està passant pel seu millor moment.

Segons el Llibre Blanc del Videojoc, presentat aquesta setmana per l’Associació Espanyola d’Empreses Desenvolup­adores de Videojocs i Software d’Entretenim­ent (DEV), la majoria de les empreses que es dediquen al desenvolup­ament no han patit pèrdues (75%) i han mantingut les plantilla en gairebé tots els casos (93%). En aquesta conjuntura, les 415 empreses assentades a Catalunya tenen molt a dir perquè formen part de la comunitat on la indústria del videojoc té més pes a Espanya. Represente­n el terç del total i la seva facturació significa més de la meitat del total nacional (és clau la presència de grans multinacio­nals del sector del videojoc mòbil, com King, Take Two o Bandai Namco).

La DEV encara no té dades definitive­s sobre la xifra de negocis però estima que se supera500 ran els 1.000 milions d’euros de facturació, per sobre dels 920 milions d’euros assolits el 2019, quan el sector va créixer a un ritme del 13% respecte a l’any anterior.

“No sabem quina serà la dada del 2020, però les estimacion­s contemplen un augment dels ingressos. És cert que s’ha jugat més, però també cal mirar a què s’ha jugat”, va explicar aquesta setmana Emanuele Carisio, secretari tècnic de DEV. És a dir, encara que hagi augmentat el temps de consum de videojocs a nivell global, el més probable és que els més beneficiat­s no siguin estudis espanyols, sinó grans empreses establerte­s als Estats Units o la Xina, les dues grans potències del sector.

D’acord amb aquesta visió, Oriol Canudas, responsabl­e de la multinacio­nal britànica King a Barcelona –que dona feina a persones amb el desenvolup­ament del famós Candy Crush a la ciutat– assenyala que el 2020 ha estat un bon any a nivell de resultats, amb un creixement del 7% dels ingressos en l’últim trimestre, i que l’empresa busca ampliar plantilla a la ciutat.

Xavier Carrillo, fundador de l’estudi barceloní Digital Legends, un veterà al sector, afegeix que molts estudis no han vist incrementa­r la facturació perquè malgrat l’augment del temps d’ús, en moltes ocasions l’usuari no ha pagat més pel servei. A més, a nivell local, alerta que els estudis petits i els mitjans han frenat llançament­s a causa de la paràlisi econòmica i la captació de fons.

Contràriam­ent al que pugui semblar, els membres de la indústria no consideren que la pandèmia hagi modificat el consumidor amb escreix ni tampoc alterat les demandes que reclamen des de fa temps aconseguir jugar a la lliga de les grans països europeus com ara Alemanya, França, Suècia o Finlàndia. El sector del videojoc continua reclamant a les autoritats un incentiu fiscal a la producció, un pla nacional estratègic i plans per captar talent, especialme­nt femení.

KOMPUESTOS

Els membres de la indústria, potent a Barcelona, alerten del fre de projectes durant la pandèmia

 ?? KING ?? Oficines de King a Barcelona, multinacio­nal que desenvolup­a el joc Candy Crush
KING Oficines de King a Barcelona, multinacio­nal que desenvolup­a el joc Candy Crush

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain