La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos homes i una cancelleri­a

Markus Söder disputa a Armin Laschet la candidatur­a del bloc conservado­r a les eleccions de setembre a Alemanya

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Després de setmanes de xiuxiueig soterrat, la pugna en la cursa per la successió en el poder d’Angela Merkel dins del bloc conservado­r ja és oficial. Dos homes es disputen la candidatur­a a canceller en les eleccions generals del proper 26 de setembre: Armin Laschet, líder de la democristi­ana CDU; i Markus Söder, líder del partit germà, la socialcris­tiana CSU de Baviera.

Es mastegava el duel en l’horitzó, però faltava que llancés el guant a la llum del dia el bavarès Söder, que ahir va escenifica­r amb bones maneres les seves aspiracion­s. “Si la CDU està disposada a donar-me suport, jo estaria disposat; si la CDU no vol, la cooperació continuarà sense ressentime­nts”, va dir Söder, segons mitjans alemanys. Dirigents del grup parlamenta­ri de CDU i CSU –amb Merkel present– es van reunir ahir a Berlín per aclarir les intencions dels seus respectius líders: Laschet, de 60 anys, president de Rin del Nord-Westfàlia; i Söder, de 54, president de Baviera.

Tots dos van comparèixe­r després en una roda de premsa pròdiga en cortesies, però amb l’atmosfera de repte ja servida. “Hem determinat que tots dos som adequats, i tots dos estem a punt –va dir Söder als periodiste­s–. Sigui quina sigui la debavarès. cisió, treballare­m molt bé junts en el terreny personal”.

Els dos partits presenten sempre un candidat a la cancelleri­a, i Merkel no serà aquesta persona per primera vegada des del 2005. “El nostre objectiu en aquest moment, amb una cancellera que deixa el càrrec, és fomentar la unitat més gran possible entre CDU i CSU”, va afirmar Laschet.

L’ambiciós moviment de Söder llança la pilota al camp de la CDU, on n’hi ha alguns que el prefereixe­n abans que Laschet. Els dos partits havien promès concloure la qüestió a tot estirar dilluns de Pentecosta –que aquest any cau el 24 de maig–, però tot indica que ara el calendari s’accelerarà. “Tots tenim interès en una decisió ràpida”, va insistir ahir el cap del grup parlamenta­ri de la CDU/CSU, el democristi­à Ralph Brinkhaus. Al seu costat, el vicepresid­ent del grup, el socialcris­tià Alexander Dobrindt, va dir que esperava la decisió “d’aquí a dues setmanes”. La Unió Cristiana Demòcrata (CDU) i la Unió Socialcris­tiana (CSU) bavaresa tenen cadascú la seva estructura i independèn­cia, però comparteix­en dues coses: grup parlamenta­ri al Bundestag i organitzac­ió juvenil (Junge Union).

El pes específic de la CDU com a partit nacional més important respecte a la CSU ha afavorit tradiciona­lment la candidatur­a gairebé automàtica d’un dels seus, si bé sempre consensuad­a amb el soci Només dues vegades en la història el candidat a canceller dels conservado­rs ha estat de la CSU, les dues vegades sense èxit a les urnes.

Van ser el difunt Franz Josef Strauss el 1980 i Edmund Stoiber el 2002. Es van fer amb la candidatur­a per la via del desafiamen­t (Strauss va amenaçar de crear una CSU nacional que competiria amb la CDU pel vot conservado­r), o a causa del moment de debilitat del soci (Stoiber es va imposar a Merkel perquè la CDU estava descol·locada gestionant l’escàndol de finançamen­t il·legal heretat de Helmut Kohl).

En aquest sentit, la situació actual té trets d’ocasió per al líder de la CSU. A les files democristi­anes hi ha pànic a què la marxa de Merkel i

Sense Merkel i davant un debilitat Laschet, el líder de la CSU bavaresa es postula “si la CDU vol”

l’erràtica gestió governamen­tal de la pandèmia del coronaviru­s perjudiqui­n la collita de vots al setembre. Les recents eleccions regionals a Baden-Württember­g i Renània-Palatinat van anar malament per a la CDU.

El bloc CDU/CSU continua sent el primer en els sondejos, però ha caigut al 27%, quan en les eleccions generals del 2017 va tenir el 33% dels vots. Paral·lelament, els sondejos de popularita­t somriuen més a Söder que a Laschet. Segons el de la cadena pública ARD, el 54% dels votants creu que Söder seria un bon candidat a canceller, i només el 16% diu això mateix de Laschet.

Alguns dirigents democristi­ans podrien veure en Söder un salvador. Amb tot, costa creure que l’aparell d’un partit gran com la CDU aposti al final per un candidat del seu soci menor, i de fet potents agrupacion­s regionals de la CDU com les de Rin del Nord-Westfàlia i Hesse donen suport a Laschet. El desenllaç del duel no hauria de trigar gaire.

 ?? CLEMENS BILAN / EFE ?? Els líders de la democristi­ana CDU, Armin Laschet, i CSU, Markus Söder, ahir després de la reunió estratègic­a a Berlín
CLEMENS BILAN / EFE Els líders de la democristi­ana CDU, Armin Laschet, i CSU, Markus Söder, ahir després de la reunió estratègic­a a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain