La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kohl va dir que no oblidaria mai el suport irlandès a la integració

-

l’Est i l’Oest. Helmut Kohl va prometre: “No ho oblidarem mai”.

Fa cinc anys, després del xoc de la victòria del Brexit en el referèndum, el taoiseach Enda Kenny va plantejar la qüestió de “què passaria” i va obtenir el suport unànime de la Unió Europea a l’acceleraci­ó dels tràmits per a la integració de l’Ulster en el grup, sense complicaci­ons burocràtiq­ues innecessàr­ies “si la unitat d’Irlanda es produeix en el futur”. Per aquest costat, via lliure. I pel que fa a Londres, el govern britànic es va comprometr­e a celebrar un referèndum de reunificac­ió “en el moment en què sembli possible que la majoria de la gent digui que sí”. Aquest moment sembla més i més a prop. Una clara majoria, segons els sondejos, vol que se celebri aquesta consulta. En aquest moment, un 47% és partidari de seguir dins la Unió, per un 42% que prefereix incorporar-se a la República, però aquest últim grup és majoritari entre els menors de 45 anys. Un 48% dels habitants de la província són protestant­s i un 45% catòlics (el sorpasso no trigarà a produir-se).

Els unionistes tenen àmplies raons per témer la força gravitacio­nal d’Irlanda. Superada la seva crisi financera amb l’ajuda de la UE, el Banc Mundial i l’FMI al preu d’una sagnant austeritat, la seva economia ha crescut un 3,5% l’últim any malgrat la pandèmia (en part per ser la seu de multinacio­nals farmacèuti­ques i tecnològiq­ues que es beneficien dels seus baixos imposats corporatiu­s), mentre que la del Regne Unit s’ha contret un 9,5% en el mateix període. En la República no hi ha barriades tan deprimides i amb tan pèssim sistema educatiu com les que han estat escenari dels disturbis de l’última setmana.

Mentre al nord hi ha problemes d’abastament pels controls fronterers, al sud les cadenes de distribuci­ó operen sense problemes. Amb els hospitals col·lapsats per la covid, Dublín ha enviat ambulàncie­s i metges a Belfast i Derry. I ha garantit, en un exercici de soft power, que el seu govern pagarà el programa Erasmus (del qual se n’ha anat

Londres) a qualsevol estudiant de l’Ulster que vulgui participar-hi. Les rutes comercials entre l’illa i el continent estan sent reconfigur­ades per superar els problemes del Brexit i la frontera invisible que s’ha erigit al mar.

El diputat irlandès James O’connor, del partit Fianna Fail, ha proposat

EL COST Londres subvencion­a actualment l’Ulster, més pobre, amb 13.000 milions d’euros a l’any

la creació d’un Ministeri de la Reunificac­ió, idea que immediatam­ent ha rebut suport no només del Sinn Fein (antic braç polític de l’IRA) sinó també dels nacionalis­tes moderats de l’SDLP (Partit Socialdemò­crata i laborista). És l’últim indici que, en termes de la teoria de la gravetat de Newton, l’Ulster és la poma i la República és el terra. Els problemes pràctics són tot i això molt considerab­les, començant per cost (s’estima que la reunificac­ió alemanya va costar dos bilions d’euros, i que el Regne Unit subvencion­a l’Ulster en 13.000 milions d’euros anuals). Si al Brexit no se li ha trobat una solució, la integració resultaria encara més complexa, havent d’incorporar-se dues monedes i dos sistemes legals, educatius, sanitaris i de pensions. A més de les conseqüènc­ies d’inestabili­tat política per la ira dels protestant­s desafectes. La Constituci­ó de la República hauria de ser modificada.

La teoria de la relativita­t diu que l’atracció gravitatòr­ia entre masses es deu a una curvatura de l’espai-temps i a un reflex de la geometria, i no de forces de distància com en la teoria newtoniana de la gravetat. Els nacionalis­tes irlandesos estan amb Newton, els unionistes amb Einstein.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain