La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estadístic­a oficial provoca dubtes en el nombre de morts a Rússia

Moscou inclou només les morts que han estat ocasionade­s directamen­t pel virus

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

la covid “llevat que hi hagi una alternativ­a clara que no pugui relacionar-se amb la pandèmia”, per exemple, un accident de trànsit.

El 28 de desembre la vice-primera ministra del Govern, Tatiana Gólikova, encarregad­a de Sanitat, va estimar que “més d’un 81 %” de l’excés de morts entre els mesos de gener i de novembre del 2020 eren imputables a la covid. Però les autoritats no han canviat la manera de comptabili­tzar.

El Kremlin va decretar el confinamen­t general durant la primera onada, que a la primavera del 2020 va tenir el seu epicentre a Moscou, tancant l’activitat no essencial, com es va fer a bona part del planeta.

Però durant la segona onada, que es va acarnissar també amb les regions,

TRES VEGADES MÉS Les dades de Rosstat donen un excés de morts més alt que les xifres oficials

ÈXIT DEL KREMLIN Rússia ha donat prioritat a la economia i ha creat la Spútnik V, que ara exporta

les autoritats es van preocupar més de l’economia. Es van introduir mesures de contenció, com el tancament de bars i restaurant­s a partir de les onze de la nit, però no es va tornar a decretar el confinamen­t.

Quan li van preguntar al president rus, Vladímir Putin, en la seva roda de premsa anual el desembre passat, va subratllar que l’economia de Rússia havia patit menys que la de molts països.

Mentrestan­t, els científics russos van desenvolup­ar la Spútnik V, la primera vacuna que es va registrar al món i que ja utilitzen uns 60 països. Un gran èxit del Kremlin.

És possible que les contradicc­ions entre les xifres oficials i les de Rosstat hagin contribuït a la desconfian­ça dels russos. Una enquesta d’octubre va indicar que la majoria no creia les xifres oficials. Encara que la meitat d’ells deia que eren molt altes i la meitat que molt baixes. Tampoc no hi ha confiança en la campanya de vacunació. Un 62 %, segons va testar al febrer el Centre Levada, no vol vacunar-se, i només el 30 % està disposat a fer-ho.

 ?? SPUTNIK / REUTERS ?? El primer ministre rus Mikhaïl Mixustin es va reunir a Moscou amb els responsabl­es de la campanya de vacunació el divendres 9 d’abril
SPUTNIK / REUTERS El primer ministre rus Mikhaïl Mixustin es va reunir a Moscou amb els responsabl­es de la campanya de vacunació el divendres 9 d’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain