La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iran titlla de “terrorisme nuclear” un ciberatac a la central de Natanz

Mitjans israelians atribueixe­n al Mossad l’apagada a les instal·lacions

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

L’Iran celebrava dissabte el dia de l’energia nuclear, accelerant l’enriquimen­t d’urani a les instal·lacions subterràni­es de Natanz. El missatge del president Hassan Rouhani, quan va anunciar l’entrada en xarxa de 164 centrifuga­dores avançades, era que la política de Donald Trump havia fracassat.

Tot i això, el que fallava poques hores després era la mateixa central, cosa qualificad­a inicialmen­t com una “fallada elèctrica”, abans de convertir-se en un “acte de terrorisme”. Ho descrivia a la tarda el cap de l’Organitzac­ió Iraniana per a l’Energia Atòmica, Alí Akbar Salehi, sense culpar cap país en concret.

Eren els mateixos mitjans isramera visita a Israel. També el dia que el primer ministre Benjamin Netanyahu i el ministre de Defensa, Benny Gantz, tots dos en funcions, tornen a compartir un acte en molt de temps. Un augment de la tensió regional juga a favor d’un Netanyahu que, amb la investidur­a en l’aire, vol evitar a la desesperad­a que els seus adversaris a esquerra i dreta s’uneixin per fer-lo fora del poder.

Ahir, el responsabl­e del programa iranià va apressar l’Organisme Internacio­nal d’Energia

Atòmica (AIEA) a “actuar davant aquest terrorisme nuclear” i va dir que el seu país “es reserva el dret de prendre represàlie­s”.

A la central de Natanz, construïda vuit metres sota terra al desert d’Esfahan, ja hi va haver el juliol passat una explosió a la cadena de centrifuga­dores avançades, atribuïda a Israel.

Així mateix, al novembre, era el mateix pare del programa nuclear iranià que moria en una estranya emboscada, quan circulava escortat de tornada a casa.

Les centrifuga­dores que dissabte van entrar –efímeramen­ten acció, són d’una generació avançada, deu vegades més productive­s que les contemplad­es en l’acord nuclear del 2015. Tot i que Natanz continua subjecta a inspeccion­s de l’AIEA, Teheran ja va advertir fa dos anys que la violació per part dels Estats Units de l’acord, quan van restaurar les sancions sense que hi hagués incomplime­nt, li deixava les mans lliures.

L’acord continua viu amb prou feines, almenys sobre el paper, per als altres signants, com França, Alemanya, el Regne Unit, Rússia i la Xina.

De cara a ells, el president iranià, Hassan Rouhani, va reiterar dissabte el caràcter civil i “pacífic” del seu programa atòmic i la seva “adhesió al tractat de NoProlifer­ació Nuclear”, firmat per tot el món excepte Israel, Corea del Nord, el Pakistan i l’Índia.

En aquest sentit, Tel-Aviv no només aspira a fer descarrila­r el programa nuclear iranià –mentre manté el secretisme sobre el seu propi arsenal nuclear– sinó també a retallar el seu programa balístic. Aquesta era l’exigència de Donald Trump a Teheran per aixecar les sancions financeres i comercials dels Estats Units.

Cal assenyalar, finalment, que el 2010, el virus informàtic Stuxnet, desenvolup­at pels EUA i Israel, ja va posar de genolls la central de Natanz.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain