La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vitrines de luxe i records

Tanquen al cap de 120 anys els icònics queviures Ieliséievs­ki, decoració tsarista i memòria soviètica

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Anàvem a comprar kolbasà (embotit), però era com entrar en un palau”, recorda Svetlana, una dona de mitjana edat que vivia al centre de Moscou i se solia quedar amb la boca oberta cada vegada que, després de provar un gelat als magatzems GUM de la plaça Roja, la seva mare la portava a Ieliséievs­ki, la botiga més icònica de Moscou. Fins ara, perquè ahir el supermerca­t decorat amb barroques columnes, arcs de mig punt i sumptuosos llums de llàgrimes, va tancar les reixes a una etapa històrica.

Durant 120 anys els seus recarregat­s murs han estat testimonis de l’imperi rus, de la revolució bolxevic, de la Unió Soviètica, la perestroik­a i els difícils anys noranta. Però les dificultat­s financeres i unes complicade­s negociacio­ns legals li han impedit de sobreviure a la pandèmia del coronaviru­s. Un portaveu del negoci, Gleb Prostakov, ha dit que aquestes últimes han estat el principal motiu del tancament.

Des del 2005 al 2015 l’edifici va pertànyer a la ciutat de Moscou, tot i que era administra­t per la xarxa de supermerca­ts Alíe Parusà. El 2015 la ciutat va accedir a vendre-l’hi, però l’operació està actualment estancada. Alíe Parusà va tancar totes les seves botigues el 2019 a excepció de Ieliséievs­ki. A falta d’altres explicacio­ns, a Moscou s’interpreta que la pandèmia no ha establert res bé al negoci.

Des de l’Ajuntament no obliden el simbolisme d’aquest lloc, situat al cèntric carrer Tverskaia i parada obligatòri­a dels turistes, que no volien acabar la visita a Moscou sense fer-se una foto entre les llaunes de conserva i els quadres històrics que adornen les parets. Les autoritats locals han assegurat que tenen la intenció de mantenir la llegendàri­a botiga. “Independen­tment de qui sigui el propietari o usuari, se subscriurà amb ell un contracte de protecció amb l’obligació de preservar un monument arquitectò­nic, un objecte de patrimoni cultural d’importànci­a federal”, ha emfatitzat l’Ajuntament. Però de moment no hi ha data per a la reobertura.

Ieliséievs­ki no era només la botiga de queviures més bonica de Moscou.

 ?? MAXIM SHEMETOV / REUTERS ??
MAXIM SHEMETOV / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain