La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutge expulsa Cantó de la llista d’Ayuso i posa més pressió al 4-M

La decisió és ferma i el PP anuncia que recorrerà davant el Tribunal Constituci­onal

- CARLOTA GUINDAL TONI BATLLORI

La tensió entre PSOE i PP a compte de les eleccions madrilenye­s del proper 4 de maig va patir ahir un nou increment de voltatge amb la decisió judicial de deixar fora de les llistes de la formació madrilenya liderada per Isabel Díaz Ayuso l’exportaveu de Ciutadans a les Corts Valenciane­s Toni Cantó i l’exalcalde de Toledo Agustín Conde. Un jutge ha certificat que tots dos són “inelegible­s” perquè es van registrar al cens madrileny fora de termini.

Va ser el PSOE el que va donar la batalla judicial, després que la Junta Electoral Provincial (JEP) donés la raó al PP. I ara és la formació de Pablo Casado la que acusa els socialiste­s “d’intentar guanyar en els tribunals el que les urnes li negaran”. Cantó, un dels últims dirigents que va abandonar el partit d’Inés Arrimadas després de l’intent de moció de censura a Múrcia, va acusar ahir al PSOE d’intentar excloure’l de la llestes de la candidata popular i actual presidenta de la comunitat, una vegada es va conèixer el seu canvi de partit. “El PSOE ja va intentar que els madrilenys no votessin aquest 4-M. Ara tracta d’excloure’m de la llista d’Isabel Díaz Ayuso. El meu compromís és per la llibertat. Sigui a la llista o no, m’hi deixaré fins a l’últim alè. Ara més que mai. Socialisme o llibertat”, va expressar en un tuit la tarda de diumenge.

Díaz Ayuso està centrant la seva estratègia electoral en dirigir els atacs directamen­t contra la gestió del president del Govern central, Pedro Sánchez, per la pandèmia, i aquest, en resposta, posarà tota la carn a la graella per donar suport al seu candidat madrileny, Ángel Gabilondo. Un d’aquests moviments ha estat el d’acudir als tribunals per frenar l’estratègia de Díaz Ayuso. Aquest li ha sortit bé. El Jutjat del Contenciós-Administra­tiu número 5 de Madrid ha donat raó als socialiste­s, que amb el suport de la Fiscalia, considerav­en que Cantó i Conde havien de quedar exclosos de les llistes perquè es van registrar al cens de la Comunitat de Madrid el 22 i 26 de març del 2021, respectiva­ment.

Aquesta decisió, a més, és ferma i només es pot recórrer davant el Tribunal Constituci­onal. Tot just conèixer la resolució, el PP ja va anunciar que acudirà al tribunal de garanties per intentar frenar les pretension­s del PSOE. En la sentència, el magistrat Ramón Fernández Flórez explica que per ostentar la “condició política de ciutadans de Madrid” és exigible un “plus” que vindrà determinat per l’article 7 del seu Estatut d’Autonomia. Aquest estableix que gaudiran de tal condició els espanyols que, d’acord amb les lleis generals de l’Estat, tinguin el veïnatge administra­tiu en qualsevol dels municipis madrilenys. I aquest s’adquireix, segons recorda la sentència, estant inscrit en el padró. Encara que reconeix que, tant Cantó com Conde ostenten la condició de ciutadans madrilenys, no és suficient. “El fet que aquests reuneixin, actualment, la condició de veïnatge administra­tiu de ciutadans de Madrid,

CRITERI INEQUÍVOC Contradiu a la JEP i diu que ser veïns de la capital no dona dret per se a ser elegibles

no els confereix, per se, el dret a ser elegibles a les presents eleccions a la seva Assemblea Legislativ­a, del proper 4 de maig del 2021”, aclareix. I la raó és que tant Cantó com Conde es van empadronar a Madrid “en data posterior al tancament del cens electoral vigent (1 de gener del 2021) i anterior a la presentaci­ó de la candidatur­a pel PP, a la qual s’han integrat”.

Tant la Fiscalia com el magistrat consideren que per presentar-se com a candidat és “indispensa­ble” tenir la condició d’elector. I aquesta no pot supeditar-se “a figurar, materialme­nt, al cens electoral vigent”. En definitiva, el fet de què tots dos canviessin els seus domicilis des d’altres circumscri­pcions electorals a la de Madrid, posteriorm­ent a la data de tancament del cens electoral aplicable per a les presents eleccions, implica que “no ostentarie­n, en cap manera, la condició d’elector, que és un requisit, indefugibl­e per poder-se presentar a les eleccions com a candidat”.

ARGUMENTS DE LA SENTÈNCIA Cantó i Conde “es van empadronar a Madrid quan ja s’havia tancat el cens electoral vigent”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain