La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del bus de Saura al de Paluzie

- Francesc-Marc Álvaro

La meva proposta és aquesta: filmar una pel·lícula sobre el procés català a partir d’un vehicle emblemàtic: el bus. El bus ho explica tot, fins i tot quan les coses van pel pedregar, com van anticipar en un espot electoral molt ben reeixit els dirigents de la CUP, la millor i més original agència de publicitat de l’independen­tisme.

Ara, l’ANC ha posat en circulació un bonic bus de color groc que, fins el dia de Sant Jordi, recorrerà els carrers de Barcelona i del Barcelonès per exigir que el proper Govern –sí, aquest que triga tant a arribar– “faci efectiva la independèn­cia” i que sigui “ara”. En veure la foto del bus de l’ANC, he pensat en un altre bus: el bus de l’Estatut, que el Govern tripartit va empescar-se l’estiu del 2004 per promoure “la participac­ió ciutadana” en l’elaboració de la nova llei fonamental, que es va aprovar l’any 2006 i que el Tribunal Constituci­onal va retallar i buidar l’any 2010.

Entre el bus de l’Estatut del conseller ecosociali­sta Joan Saura i l’autobús per la independèn­cia de l’Elisenda Paluzie han passat setze anys. Aquell bus de l’Estatut era un vehicle institucio­nal que corria mogut per la fe en el reformisme i el marc constituci­onal, tot esperant una abraçada federalist­a que va arribar en forma de clatellada. L’autobús de l’ANC –que llueix una inscripció que diu “52% en vots, 74 escons”– és un vehicle d’una entitat privada que està mogut per la voluntat d’influir sobre uns

L’estampa és la d’un independen­tisme desconnect­at de la realitat, pendent de les seves trifulgues

partits que considera “dubtosos”. El bus de Saura volia interessar la gent en una reforma que la societat no demanava i el bus de Paluzie és l’exhibició d’una impotència elevada a màrqueting. Entre un i altre, el fil barroc de l’esteticism­e català, sempre més intens quan el poder és menys real. Fa una mica de cosa posar una citació tan tronada, però ara hi escau: “Levantinos, os pierde la estètica”. Miguel de Unamuno adreçant-se als catalans, des de la seva condició de basc que havia redescober­t l’espanyolit­at després de passar una etapa basquista.

Mentre l’autobús de l’ANC passeja per l’àrea metropolit­ana com ho faria algú disfressat de Pantera Rosa en una convenció d’amants de l’art floral i la jardineria, el més calent és a l’aigüera. Vull dir que ERC i Junts encara no han anunciat cap acord de Govern. L’estampa és la d’un independen­tisme desconnect­at de la realitat, pendent només de les seves trifulgues internes.

Malauradam­ent, l’únic moment de veritat relacionat amb el procés prové de la repressió judicial: la revocació del tercer grau per a Carme Forcadell i Dolors Bassa ens recorda que la ferida és oberta, i que el Gabinet Sánchez ha posat la carpeta catalana en un racó de paraigües, a l’espera que passi la batalla de Madrid.

Quan el magistrat de torn escriu que el Suprem troba “insuficien­t” el que denomina “la interiorit­zació dels seus actes” (eufemisme que vol dir que les preses abjurin de les seves idees), se m’apareixen els ultres que van assaltar l’any 2013 la llibreria Blanquerna, a Madrid, que encara no han ingressat a la presó; sempre ho ajornen. Pot ser que la democràcia espanyola sigui plena, però és també estràbica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain