La Vanguardia (Català-1ª edició)

Josep Gisbert

- ANÀLISI

“Algú s’imagina què estaria passant si el resultat del 14-F hagués estat al revés, amb JxCat per davant d’ERC, i ERC hagués fet en aquest temps tot el que ha fet i fa JxCat?”, es preguntava fa uns dies un històric dirigent catalanist­a, resignat davant el fet que la realitat de les urnes i les seves conseqüènc­ies és la que és. La pregunta, que a la pràctica admet moltes respostes, serveix per il·lustrar l’estranya estratègia de negociació que està fent servir el partit de Carles Puigdemont, segons la qual no acaba de quedar clar si en aquesta nova legislatur­a, la tretzena des de les primeres eleccions del 1980, li interessa ser dins o fora del Govern.

JxCat es mou, en aquests moments, entre dos corrents. D’una banda, els partidaris de marcar el rumb del nou Govern des de dins i de no lliurar al seu màxim competidor dins el bloc independen­tista tots els ressorts del poder en el supòsit de quedar fora del gabinet i facilitar que ERC ocupés totes les carteres i, per tant, totes les àrees de responsabi­litat, amb la repercussi­ó que això tindria. D’una altra, els defensors de deixar que ERC governi en solitari i de pressionar el Govern des de fora amb una oposició exigent i implacable, que posés en evidència les contradicc­ions del projecte de Pere Aragonès, a qui governar en minoria li representa­ria un enorme desgast que els postconver­gents consideren que no li permetria esgotar la legislatur­a i que ells podrien recollir en benefici seu en la següent cita electoral avançada.

Entre els primers es trobarien les dotzenes de càrrecs que ocupen llocs en el Govern i altres ens de l’administra­ció catalana i l’aspiració immediata dels quals no passa precisamen­t per perdre’ls ni deixar el partit sense els recursos que d’això es deriven. Entre els segons hi hauria els que entenen que la política no és una competició per repartirse unes cadires i que si JxCat hi renuncia demostrari­a que no es deixa portar per cap interès partidista ni particular­ista i guanyaria en credibilit­at. El hàndicap addicional dels que preferirie­n quedarse fora del Govern és que els eventuals guanys polítics se situen a llarg termini i ningú no els garanteix, perquè potser allà on esperen que els republican­s ensopeguin –la taula de diàleg, per exemple– acaba sent la seva taula de salvació.

Els últims anys, en especial des de l’inici del procés sobiranist­a arran de la sentència del Tribunal Constituci­onal contra l’Estatut, han demostrat que, en la política catalana, uns mesos poden ser una eternitat i tot és susceptibl­e de canviar d’un dia a l’altre, de manera que el que és avui és blanc demà sigui negre, i viceversa. Per aquesta raó, JxCat no té assegurat que l’exercici del poder en minoria debiliti ERC, perquè podria ocórrer que el simple fet de tenir-lo la beneficiés i no la perjudiqué­s. I si no fos així i de desgast es tractés, el govern del PSC que encapçalav­a José Montilla i del que també en formava part ERC va demostrar que la capacitat de suportar-lo és inesgotabl­e. Fins a l’últim segon.

La dualitat que mostra JxCat en la negociació amb ERC és, en tot cas, el resultat de les seves pròpies contradicc­ions. És la força política que des de l’anterior legislatur­a no para de clamar a favor de la unitat de l’independen­tisme i la que des del 14-F ha pregonat amb més vehemència que la majoria de més del 50% dels vots aconseguid­a per primera vegada pels partits independen­tistes a les urnes no podia caure en sac foradat. Una teoria que no aplica a l’hora de traslladar-la a la pràctica.

Els de Puigdemont oscil·len entre marcar el rumb al Govern des de dins o pressionar-lo des de fora

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? L’estratègia de negociació del partit de Carles Puigdemont no tradueix a la pràctica el que predica a la teoria
MARTA PEREZ / EFE L’estratègia de negociació del partit de Carles Puigdemont no tradueix a la pràctica el que predica a la teoria
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain