La Vanguardia (Català-1ª edició)

La literatura dels prospectes

- Jordi Basté

Prospecte del paracetamo­l (literal): “Pot afectar fins a 1 de cada 1.000 pacients: malestar, baixada de tensió i augment dels nivells d’enzims del fetge. Pot afectar fins a 1 de cada 10.000 pacients: reaccions al·lèrgiques (cutànies), baixada de glucosa, alteracion­s sanguínies i alteracion­s del fetge i del ronyó”.

Prospecte de l’iboprufèn (literal): “Els efectes adversos més freqüents són els gastrointe­stinals: úlceres pèptiques, hemorràgie­s digestives, perforacio­ns (en alguns casos mortals), especialme­nt en els pacients d’edat avançada. També s’han observat nàusees, vòmits, diarrea, flatulènci­a, restrenyim­ent, cremor d’estómac, dolor abdominal, sang en excrements, aftes bucals, empitjoram­ent de colitis ulcerosa i malaltia de Crohn. Pot associar-se amb un moderat augment de risc de patir un atac de cor (‘infart de miocardi’) o cerebral”.

Prospecte de l’Aspirina: “Efectes adversos freqüents (observats entre 1 i 10 de cada 100 persones): trastorns gastrointe­stinals, com úlcera d’estómac,

Els prospectes de paracetamo­l, iboprufèn i Aspirina són llegir Stephen King

úlcera d’intestí, sagnia gastrointe­stinal, dolor d’abdomen, digestió pesada, ardor, acidesa, molèsties gàstriques, nàusees i vòmits.

”Transtorns respirator­is com a dificultat per respirar (asma, espasme bronquial), congestió nasal i rinitis. Urticària, erupcions cutànies, angioedema (inflamació i inflor que afecta la cara, llavis, boca, llengua o coll, que pot causar dificultat a l’empassar o respirar) i picor”.

I alerta: “Hipoprotro­mbinèmia (alteració de la coagulació) quan s’administra en dosis altes”. És a dir, trombosi de diversos accessos.

Paracetamo­l. ibuprofèn i Aspirina. Els efectes adversos és com llegir una novel·la de Stephen King. Arrugats papers incrustats a les caixes de medicines que llancem a les escombrari­es després de conèixer la seva utilitat. És veritat que les vacunes han tingut poc temps per testar-se a diferència d’aquests medicament­s, però els seus beneficis són infinitame­nt superiors als perjudicis.

El doctor Daniel Prieto-Alhambra, professor de Farmacoepi­demiologia de la Universita­t d’Oxford, va escriure dissabte: “Imagino que els polítics, després de posar fi al prestigi de la vacuna AZ, ara que diuen negociar la compra de la Spútnik V, ja saben que utilitza una tecnologia similar (adenovirus)?”. No. Sembla que ningú no sap res, i s’expliquen fatal. Posats a actuar, nomenaria portaveu de tots els governs a l’actor José Coronado, qui, a TVE, ha dit: “Què volem, un efectito secundari i continuar vius o anar-nos-en a l’altre barri?”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain