La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya busca protagonis­me a l’Àfrica

-

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va efectuar la passada setmana la seva primera minigira per l’Àfrica. El cap de l’Executiu va visitar Angola i el Senegal en un intent de consolidar i incrementa­r la presència espanyola en un continent on el nostre país ha perdut molt pes malgrat el seu passat colonial i la proximitat geogràfica.

A ningú no se li oculta que l’Àfrica és un gran continent amb enormes expectativ­es de creixement i en el qual diversos països estan prenent posicions per assegurar-se una influència geopolític­a. La Xina és el més destacat, però també Rússia, l’Índia i fins i tot Turquia estan tenint una presència important, posant-se per davant dels Estats Units i d’Europa.

Espanya també intenta jugar les seves cartes i posar el focus a l’Àfrica, que duplicarà la població en trenta anys i es convertirà en un continent d’oportunita­ts i en un mercat d’una dimensió colossal. Per això el Govern central ha posat en marxa el pla d’acció Focus Àfrica 2023, que fixa l’estratègia per seguir en aquell territori en els camps econòmic, de pau i estabilita­t, de gestió migratòria, de canvi climàtic i d’igualtat de gènere. L’objectiu d’aquest pla és augmentar els lligams diplomàtic­s i culturals i assentar la seguretat per fer possibles les inversions de grans empreses espanyoles.

Per això la gira de Pedro Sánchez ha tingut un important contingut econòmic, especialme­nt a Angola, país que no visitava un president espanyol des de Felipe González el 1992. Empreses com Airbus, Elecnor, Globaltec, AEE Power i d’altres estan interessad­es en grans contractes públics en energia, transports, enginyeria i indústria militar. El 80% dels ingressos públics d’Angola ve del petroli, i ara intenta diversific­arse, la qual cosa suposa una gran oportunita­t per a les companyies espanyoles.

La visita de Sánchez al Senegal va ser més política. Es tracta

El Govern central vol augmentar la inversió i la presència econòmica espanyola al continent

d’un país clau en el tema de la immigració irregular, un problema que afecta greument Espanya i que ja va centrar les recents visites del president de l’Executiu a Algèria, Mali i Mauritània, en espera de la posposada cimera bilateral al Marroc. Dakar és un sòlid aliat del Govern espanyol, que ha tornat a plantejar en aquesta visita la reactivaci­ó dels vols de repatriaci­ó. Espanya considera el Senegal un Estat prioritari per implementa­r el seu pla Focus Àfrica 2023 i després estendre’l a altres països. I això, malgrat la inestabili­tat que avui viu l’excolònia francesa pel descontent­ament social, la covid i l’emigració.

Sánchez ha escenifica­t en aquesta gira la seva aposta per l’Àfrica, una assignatur­a pendent quant a presència empresaria­l i inversió espanyola. Es tracta de reforçar la voluntat diplomàtic­a de tenir un paper més gran en aquell continent i també de, dins de les seves possibilit­ats, intentar desenvolup­ar un paper de pont entre la Unió Europea i l’Àfrica, com Espanya ja va fer entre la UE i Llatinoamè­rica fa trenta anys, contribuin­t a la transforma­ció del subcontine­nt americà. I amb tot això, l’objectiu és no repetir l’error que Espanya va cometre quan no va saber advertir el despertar econòmic d’Àsia, i en concret de la Xina, fet que ha tingut com a conseqüènc­ia una molt escassa presència empresaria­l espanyola en aquesta zona del món en el moment en què arrencava el vol.

El Govern no vol cometre el mateix error amb l’Àfrica i pretén construir un teixit d’influència política i econòmica en aquest continent que converteix­i Espanya en un dels actors europeus principals, com històricam­ent ha estat França, que contribuei­xin al desenvolup­ament i a la transforma­ció de l’Àfrica. La competènci­a es preveu dura, i per això és positiu prendre posicions com més aviat millor, crear vincles i convertir-se en interlocut­or preferent per a molts estats d’un continent que té vint-i-sis països a punt d’entrar en la llista mundial de nacions de renda mitjana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain