La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per la reactivaci­ó de Barcelona

-

Demà s’inaugurara­n al DHUB les jornades Barcelona reAct, que s’han de prolongar fins divendres vinent i que tenen per objectiu obrir un debat sobre l’agenda de reactivaci­ó econòmica de la ciutat. Convocades per l’Ajuntament, aquestes jornades arriben en un moment clau, marcat pel principi del final de la pandèmia, la proximitat dels fons extraordin­aris europeus per a la recuperaci­ó de l’economia i la necessitat de redefinir la identitat de Barcelona per tal d’adequar-la als reptes locals i globals més peremptori­s, amb el desig d’acostar-la cap a una posició de lideratge.

Entre el centenar de participan­ts hi ha des del vicepresid­ent de la CE per al Pacte Verd Europeu fins a restaurado­rs locals, passant per urbanistes, especialis­tes de l’àmbit digital o de la biomedicin­a, empresaris i funcionari­s municipals. El propòsit de tots ells és aportar coneixemen­ts i directrius perquè Barcelona guanyi en competitiv­itat i sostenibil­itat, es consolidi com a capital digital i es converteix­i en referència en àmbits tan diversos com l’economia verda o l’economia blava –la relacionad­a amb el mar–, la nova mobilitat, els espais públics, les indústries innovadore­s, les creatives, el sector dels aliments intel·ligents o un nou model turístic. Està previst que durant l’acte de clausura, que se celebrarà divendres vinent amb la presència de la ministra per a

Les jornades convocades per l’Ajuntament són més que pertinents en l’actual conjuntura

la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, es formuli un decàleg que reculli les que podrien ser les prioritats d’acció de Barcelona els propers anys.

La convocatòr­ia d’aquestes jornades no pot ser més oportuna, per diferents motius. Alguns són conjuntura­ls, com ara la delicada situació en la qual ens trobem després de més d’un any de pandèmia, amb una greu afectació sanitària i econòmica, que ens obliga a reaccionar i fer front als importants contratemp­s soferts. Altres motius són d’ordre estructura­l: Barcelona ha de promoure una reflexió constant sobre el seu paper en la societat global, si pot ser com a pol de desenvolup­ament dels sectors més innovadors, conscient dels desafiamen­ts immediats i de com afrontarlo­s degudament proveïts amb eines d’última generació.

És reconforta­nt, en temps en què la política catalana es veu llastada per la divisió, la demora sistemàtic­a i la consegüent inoperànci­a, observar com aquestes jornades convoquen amb un afany compartit agents locals i forans, el sector públic i el privat, profession­als, acadèmics i activistes, persones de diferents orientacio­ns polítiques que, malgrat això, no perden de vista quines son les prioritats de tots. La trobada reflecteix així l’esperit integrador de Barcelona i, més important encara, pot generar reflexions de gran utilitat per reorientar-la de la millor manera possible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain