La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quarta onada a Catalunya: ucis al límit però mortalitat en caiguda per la vacuna

Comencen dues setmanes crucials que determinar­an la intensitat de la pandèmia

- SUSANA QUADRADO

Avui comencen dues setmanes crucials que determinar­an la intensitat i la durada de la pandèmia a Catalunya, sumida en la quarta onada. Els indicadors de risc, tots, estan pujant, i això que encara no recullen l’impacte de tots els possibles contagis d’una Setmana Santa amb més relaxació.

Especialme­nt preocupant resulta l’empitjoram­ent de l’ocupació a les ucis, a punt de col·lapsarse. Però aquesta mala notícia conviu amb una altra d’esperançad­ora: d’aquí dues setmanes, s’estima que la mortalitat experiment­i una dràstica caiguda d’un 60% respecte a l’escenari de no vacunació i és de preveure que també caiguin les hospitalit­zacions. És a dir, la vacuna evitarà un 60% de les morts, segons càlculs del Biocomsc, adscrita a la UPC. No hi ha fórmula màgica: vacunar, vacunar, vacunar.

El ritme d’immunitzac­ió s’ha accelerat, en efecte, tot i que es tem que els seus afavoridor­s efectes no arribin a temps per alleujar la tensió hospitalàr­ia que ja compromet les ucis. Ahir Salut va reportar quinze pacients crítics més en 24 hores, cosa que n’eleva el total a 513.“És possible, fins i tot diria que és probable, que se superin els 731 ingressats a les ucis de l’onada de principis de febrer. Dependrà de les mesures que es prenguin”, adverteix la investigad­ora de Biocomsc, Clara Prats, entrevista­da ahir a RAC1.

No cal esperar, per tant, que aquesta setmana el Procicat ampliï les mesures que van entrar en vigor després de Setmana Santa, com el confinamen­t comarcal. Més aviat al contrari. Cada vegada són més les veus des del sector sanitari que proposen que s’avanci com més aviat millor cap a mesures més restrictiv­es, sempre lesives per a l’activitat econòmica.

La preocupaci­ó és màxima ara mateix pel risc de saturació de les ucis. Si el ritme d’ingrés de malalts covid crítics continua creixent a la velocitat d’aquests últims dies –i s’espera que s’acceleri en aquestes dues setmanes–, la situació esdevindri­a insostenib­le per als hospitals. Començar a desprogram­ar activitat no covid pot ser qüestió de dies, cosa que es voldria evitar com sigui. Faltarien personal i llits. Per activitat electiva s’entenen cirurgies

MASSA TARD La vacunació es tem que no arribi a evitar que els crítics saturin els llocs als hospitals

SEGONS EL BIOCOMSC La immunitzac­ió aconseguei­x que la letalitat per covid caigui un 60%

i consultes externes no covid que no requereixi­n uci o nous procedimen­ts. Un eventual col·lapse també implicaria reconverti­r sales quirúrgiqu­es en sales uci per atendre tots els malalts de coronaviru­s.

A més de més pacients covid en intensius, hi ha més ingressats en planta: 1.711 pacients en total, 82 més que en l’actualitza­ció de dades de dissabte facilitade­s per Salut. La vacunació encara va a un ritme massa lent, de manera que continua sense estar protegida la majoria de la població amb més risc de patir formes greus de covid. L’epidemiòle­g del Clínic Antoni Trilla estima aquest percentatg­e de població vulnerable en un 75%.

Clara Prats constata que ja es nota, encara que tímidament, l’impacte de vacunar la població de més de 60 anys: “Els tindríem protegits a un 20%”, indica. Arriben menys persones d’aquestes edats a les ucis i la mitjana d’ingressats crítics baixa, situant-se entre els 50 i 60 anys. No obstant això, els malalts que entren en les ucis estan més greus i empitjoren més ràpid: s’ha detectat un lleuger augment de casos de gravetat i això es vincula a la variant britànica.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una profession­al d’infermeria de l’hospital de Sant Pau de Barcelona atén a una malalta afectada de covid
ÀLEX GARCIA Una profession­al d’infermeria de l’hospital de Sant Pau de Barcelona atén a una malalta afectada de covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain