La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina admet la baixa eficàcia de les seves vacunes i planteja barrejar-les

- EFE Pequín

El director del Centre de Control i Prevenció de Malalties de la Xina, Gao Fu, va admetre ahir que l’eficàcia de les vacunes per a la covid del seu país no és alta, i va apuntar que Pequín estudia la barreja d’algunes vacunes o un canvi en les pautes de vacunació a fi d’augmentar l’eficàcia de l’antigen.

Gao va indicar en una conferènci­a a la ciutat central xinesa de

Chengdu que Pequín valora dues vies de millora “per solucionar el problema de l’eficàcia de les vacunes actuals, que no és alta”.

Una d’aquestes vies seria ajustar la inoculació –ja sigui augmentant-ne la dosi, el nombre de dosis o l’espaiat entre aquestes dosis– i l’altra, combinar vacunes de diferent tipus de tecnologia.

Segons el diari hongkonguè­s South China Morning Post, que va publicar la informació, és la primera vegada que un científic xinès admet en públic l’eficàcia de les vacunes xineses. Gao va explicar posteriorm­ent que les taxes de protecció de totes les vacunes del món de vegades són altes i, de vegades, baixes. “La millora de l’eficàcia és una qüestió que els científics de tot el món s’han de plantejar”, va apuntar Gao, que va afegir que “referent a això, suggereixo que pensem a ajustar el procés de vacunació, així com el nombre de dosis i intervals, i adoptem vacunació seqüencial amb diferents tipus d’antígens”.

Per la seva part, l’expert en vacunes Tao Lina també va indicar que els nivells d’anticossos generats per les vacunes xineses són més baixos que les de l’ARN missatger (tecnologia utilitzada per les vacunes de Pfizer i Moderna), i les dades d’eficàcia també. I va agregar que, per això, “crec que és una conclusió natural que les nostres vacunes de virus inactivat i vector d’adenovirus són menys efectives que les d’ARN missatger”.

De moment, la Xina ha donat l’aprovació per a l’ús d’emergència a quatre vacunes: dues de desenvolup­ades per la farmacèuti­ca Sinopharm

(totes dues de virus inactivat), una per Sinovac (virus inactivat) i una altra per CanSino (vector viral no replicant).

Respecte a la vacuna de Sinovac, es van fer assajos clínics fora de la Xina que van deixar diferents taxes d’eficàcia: a Turquia, l’efectivita­t va ser d’un 91,25 %; a Indonèsia, d’un 65,3%; i al Brasil, d’un 50,4%.

Les taxes d’efectivita­t de les vacunes de Sinopharm són d’entre un 72,5% i un 79%, mentre que CanSino afirma que la seva vacuna té una eficàcia d’un 75%.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) està analitzant Sinovac i Sinopharm, i en els pròxims dies confirmarà si n’autoritza o no l’ús d’emergència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain