La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mascareta del futur... o no

L’artefacte futurista de les ministres d’Estònia en contrast amb la mascareta de tota la vida de González Laya

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

La gira de tres dies de la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, pels països bàltics s’ha acabat amb una fotografia que s’ha fet viral pel que mostra, pel que suggereix i per l’interrogan­t que planteja. Mentre que la representa­nt espanyola es protegeix amb una simple mascareta quirúrgica, la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, i la titular d’Exteriors del país, Eva-Maria Liimets, mantenen els rostres descoberts i porten uns collars futuristes. Quina mena d’aparells són? L’emergent Estònia ha entrat en una nova dimensió en la batalla contra el coronaviru­s i no ens n’havíem assabentat?

La instantàni­a va ser feta divendres a l’e-Estonia Briefing Center, un centre d’innovació tecnològic­a situat a Tallinn, dedicat a l’experiment­ació digital. La ministra espanyola hi va deliberar sobre les possibilit­ats que Estònia doni un cop de mà en el pla de digitalitz­ació d’Espanya, mentre que les dirigents locals presumien d’avenços i d’imatge amb un posat de dones del futur.

Els dispositiu­s que porten sobre les espatlles, en contrast amb l’humil tapaboques de González Laya, són purificado­rs d’aire d’última tecnologia que el seu fabricant estonià, Respiray, ven com una “protecció revolucion­ària contra el virus”. Assegura que l’aparell és capaç de crear una zona d’aire net al voltant de la cara, “que permet a l’usuari respirar, somriure i parlar lliurement”. L’artefacte arreplega l’aire sense filtrar, el fa passar per un mòdul de desinfecci­ó per llum ultraviola­da que descompon i inactiva l’ADN i l’ARN dels virus i envia cap a la cara l’aire purificat en un 99%. És capaç de filtrar 55 litres d’aire per minut, quatre cops més del que consumeix un adult en repòs. Amb 8 hores diàries de funcioname­nt –el que dura la bateria–, el fabricant calcula una durada de 3,5 anys, i així resulta més econòmic que les mascaretes. Costa 279 euros.

La pregunta és: per què van deixar González Laya sense l’aparell per aparèixer a la fotografia mentre les seves amfitrione­s posaven amb els millors somriures? Es pretenia emfatitzar el potencial tecnològic d’Estònia en contrast amb la mascareta de tota la vida (pandèmica) de la ministra? En realitat, tant Kallas com Liimets només van fer servir el purificado­r en aquesta trobada. Als altres actes que van fer amb la representa­nt espanyola els dirigents locals es van protegir amb la mascareta, com tothom.

“Van fer ben fet”, diu el professor de la Universita­t de Colorado José Jiménez, expert en aerosols. “No em sembla fiable”, afirma respecte al Respiray. “La llum UV fa química i pot crear tòxics. Precisamen­t estem escrivint un article científic sobre això. Si el poses al sostre d’una habitació és menys important, però si estàs respirant tot l’aire que ha passat per UV jo sens dubte no ho faria”, argumenta, i prosseguei­x: “A més, no està tancat, llavors és d’aquelles coses que no t’aïllen mai completame­nt de l’aire de l’habitació perquè l’aire es mou de forma caòtica”.

L’aparell recull l’aire, el filtra a través d’un mòdul de llum UV i l’envia cap a la cara purificat en un 99%

 ?? ANETT NUMA / TWITTER ?? La ministra Arancha González Laya, entre la primera ministra i la titular d’Exteriors d’Estònia
ANETT NUMA / TWITTER La ministra Arancha González Laya, entre la primera ministra i la titular d’Exteriors d’Estònia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain