La Vanguardia (Català-1ª edició)

La meitat dels municipis incompleix el pla d’emergèncie­s

Un 50% dels ajuntament­s catalans no disposen de pla de Protecció Civil o el tenen caducat

- FEDE CEDÓ

Més de la meitat dels municipis de Catalunya no disposa dels plans d’emergència obligats per la llei de Protecció Civil o bé els tenen caducats. Totes les ciutats de més de 20.00 habitants i les considerad­es turístique­s estan obligades a prestar serveis de Protecció Civil, segons la legislació estatal. Aquesta premissa en molts casos s’incompleix, per la qual cosa si hi ha una emergència la resposta és més lenta, inexistent o poc efectiva.

A Catalunya hi ha 521 municipis obligats per llei a elaborar el pla d’emergència. Però ara només n’hi ha al voltant de 200 de vigents i més de 200 estan caducats, alguns des de fa més de sis anys. La Generalita­t admet que el grau de compliment és baix i estudia un altre model de planificac­ió.

Els municipis amb més densitat de població tenen el deure de disposar del pla bàsic d’emergència municipal (PBEM), que els obliga a prestar el servei. En són uns 70, dels quals gairebé la meitat els tenen caducats o ni tan sols els han arribat a elaborar. La Generalita­t disposa de diversos plans de Protecció Civil per emergència per a un risc concret, com el Procicat per a emergèncie­s generals, l’Infocat per a incendis forestals, l’Inuncat per a inundacion­s i una dotzena més per a cada situació.

Des del govern català reconeixen que “el volum d’obligacion­s és molt elevat per als municipis”, apunta Sergi Delgado, subdirecto­r de programes de Protecció Civil de la Generalita­t. Per això quan es va detectar que els ajuntament­s tenien dificultat­s a elaborar-los, van dur a terme un canvi normatiu per facilitar i agrupar aquestes actuacions en cas d’emergència, per la qual cosa es va crear el Duprocim (document únic de Protecció Civil municipal), que simplifica els tràmits.

Tot i així, la majoria de municipis

DADA té el Duprocim caducat des del 2010. Un pla d’emergèncie­s caduca als quatre anys d’haverse homologat o bé quan hi ha algun canvi, com ara un nou tècnic d’emergèncie­s o la instal·lació d’una empresa contaminan­t al territori.

Des de Protecció Civil reconeixen que davant d’un desastre natural o un incendi forestal “es nota els municipis que tenen un document de Protecció Civil elaborat i implantat” perquè l’evacuació de la població funciona perfectame­nt, com recorda que va passar amb els incendis de l’Empordà del 2012. “Quan no els tenen es noten les disfuncion­s”. Així, si un municipi no disposa d’un bon catàleg d’elements vulnerable­s al seu territori “complica els avisos i les situacions preventive­s”, explica Delgado.

“El nivell de compliment és molt baix”, reconeix el subdirecto­r, per això detalla que un dels projectes en previsió és revisar el model de planificac­ió. “Ha de ser més operatiu, senzill i adaptat als municipis”. L’incomplime­nt més elevat es detecta més als municipis de menys de 1.000 habitants, on les dues terceres parts no preveuen estructura­r les actuacions per incidèncie­s.

Un cas a part són les ciutats de més de 20.000 veïns que, com ara Barcelona o l’Hospitalet, les dues més grans de Catalunya, incompleix­en la normativa de Protecció Civil. Un cas flagrant és la capital catalana que, tal com ha denunciat el grup municipal d’ERC, té caducats els plans de prevenció d’emergèncie­s sísmiques i per la contaminac­ió d’aigües marines des del 2017. Des del 2019 té caducats els plans d’emergèncie­s per incendis forestals, nevades, inundacion­s, transport de matèries perilloses per carretera i ferrocarri­l, emergèncie­s aeronàutiq­ues, com també el pla bàsic de protecció civil. També denuncien que la ciutat no disposa d’un pla d’actuació municipal per als temporals de vent.

Des de la Generalita­t admeten certa permissivi­tat cap als ajuntament­s petits i un grau d’exigència més alt per a les grans ciu

 ?? XAVI JURIO AJ. MDM / ARCHIVO ?? Devastació al delta de la Tordera després del pas de la borrasca Glòria el gener del 2020
XAVI JURIO AJ. MDM / ARCHIVO Devastació al delta de la Tordera després del pas de la borrasca Glòria el gener del 2020
 ??  ?? Els danys que va provocar el desbordame­nt del riu Francolí l’octubre del 2019
Els danys que va provocar el desbordame­nt del riu Francolí l’octubre del 2019
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain