La Vanguardia (Català-1ª edició)

No tenir plans d’emergència dificulta la declaració de zona catastròfi­ca

-

tats. “En funció del municipi elaborarem un Duprocim més elàstic que permet un grau més alt de compliment”, avança Sergio Delgado. “Ens preocupa que les grans ciutats no tinguin la protecció la dia”, comenta el tècnic de la Generalita­t. “Hi ha municipis afectats com els de la indústria química de Tarragona o zones que han tingut inundacion­s històrique­s que encara no la compleixen”.

En cas d’un desastre natural, el primer que exigeix el Consorci de Compensaci­ó d’Asseguranc­es o l’Estat per decretar la declaració de zona catastròfi­ca són els plans d’emergèncie­s. No disposar-ne pot complicar l’obtenció d’ajuts econòmics des de l’Estat espanyol i fins i tot des de la Unió Europea. També “poden tenir problemes per justificar judicialme­nt les mesures d’emergència”.

Els municipis turístics també estan obligats a disposar-ne, però molts ho incompleix­en, segons les dades de l’estat de la planificac­ió municipal que edita la Generalita­t. Així, per exemple, Calella el té caducat des del 2017, com Salou, Tossa, Sitges, Port de la Selva o Lloret. Passa el mateix passa amb Salou, que té tots els plans caducats des del 2012. Alefectiu, tres poblacions, com ara Malgrat de Mar, l’han actualitza­t fa pocs dies. Altres, com Santa Susanna, Banyoles, Blanes, Cadaqués, Figueres, Llançà, Palamós o Sant Feliu de Guíxols, estan al dia.

És paradigmàt­ic que municipis que han tingut desastres naturals tampoc no estiguin al dia. Així, al Maresme, una de les zones afectades pels temporals d’octubre del 2020 i per la tempesta Gloria, dels 28 municipis afectats només cinc han fet els deures i 13 més tenen el plans caducats.

Segons les dades oficials, Arenys de Mar té el pla bàsic caducat des del 2010 i l’Inuncat des del 2019 i Vilassar de Mar no disposa de planificac­ió des del 1996, mentre que dels municipis de la conca de la Tordera, el poble de Tordera no disposa d’Inuncat i el PBEM està caducat des del 2010. Passa el mateix amb Palafolls i Pineda de Mar, poblacions que han reclamat ajuts per pal·liar els danys de les tempestes.

Des de Protecció Civil destaquen que, enfront del canvi climàtic, les afectacion­s són més grans, per la qual cosa la planificac­ió d’emergèncie­s és una eina bàsica. Sergio Delgado destaca que “estalviar-se un pla d’emergèncie­s es mesura en vides humanes, ferits i pèrdues econòmique­s”, per tant insta les ciutats a resoldre les seves mancances.

 ?? XAVI JURIO ??
XAVI JURIO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain