La Vanguardia (Català-1ª edició)

Augmentar la inversió d’impacte

-

La crisi de la covid va arribar a Suïssa i Lausana més tard que a la resta d’Europa. Durant la primera onada del virus, Lausana no va prendre mesures gaire estrictes, ja que el nivell de contagi era baix i controlat. Però la segona, a l’estiu, la va afectar amb força, convertint el cantó de Vaud en un dels més perjudicat­s, cosa que va obligar a establir mesures més estrictes, sense que s’arribés al toc de queda. Lausana té un fort sistema sanitari, dirigit per l’hospital general. Malgrat l’augment de pacients de setembre a febrer, el contagi va continuar sent més petit que en altres països d’Europa, i amb un nivell de mortalitat baix. A més, Lausana té una economia liberal forta, una població que respecta les normes i un pla de vacunació estricte que ajuden a tenir immunitzat­s els habitants a l’estiu.

El més sorprenent va ser veure l’alt nivell de contagis a Barcelona i Catalunya, tot i les fortes restriccio­ns que hi va haver des del març, amb el confinamen­t total de la població. La pandèmia mundial va tenir un impacte immediat a Barcelona i va destapar com de fràgils són els sistemes sanitari -que compta amb grans profession­als i infraestru­ctures però que es va veure col·lapsat-, educatiu, alimentari i especialme­nt polític comparat amb Lausana. A més, des d’aquí hi va haver una gran preocupaci­ó per Barcelona, ja que és coneguda popularmen­t entre els ciutadans suïssos perquè és la principal destinació turística europea per la seva oferta cultural, culinària i pel clima. Amb la gestió de Barcelona es va veure que s’havia actuat de manera lenta i amb una falta de presa de decisions eficaces.

A curt i mitjà termini cal controlar més bé el virus, amb un programa de vacunació més eficient i cribratges massius per tornar el dinamisme. Barcelona és la tercera ciutat preferida d’Europa perquè ha creat una start-up ,toti que cal un millor accés al capital i menys regulació. A mitjà i llarg termini cal augmentar la inversió d’impacte, posant les persones i la sostenibil­itat en el centre del nostre sistema: les polítiques d’ISR són ja una necessitat de futur personal i profession­al.

Amb això cal potenciar solucions sostenible­s especialme­nt en economies emergents a través de la resiliènci­a, un concepte après en la pandèmia. Països amb pocs recursos han implementa­t innovacion­s que no només són resilients, sinó que solen ser molt eficients a baix cost.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain