La Vanguardia (Català-1ª edició)

REACTIVACI­Ó

El centenar de ponències d’experts arrencaran demà i tindran com a escenari principal el Disseny Hub

- RAÚL MONTILLA

Repensar com construir una ciutat més resilient, competitiv­a i sostenible, amb el focus posat en la reactivaci­ó econòmica. Aquest és l’objectiu del Barcelona ReAct, el fòrum nou impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que comptarà amb experts i agents de tots els sectors i que es farà des de demà fins divendres. “Volem llançar un missatge de confiança i d’optimisme”, manifesta el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. La majoria de les jornades es desenvolup­aran al Disseny Hub, amb un format híbrid, presencial i telemàtic. També es preveuen activitats paral·leles i a l’aire lliure al Port Olímpic, la Boqueria o l’Estadi Olímpic.

Entre els experts que participar­an durant quatre dies en el centenar de ponències previstes, hi ha els urbanistes i assessors Bruce Katz i Greg Clark; la sociòloga i Premi Príncep d’Astúries Saskia Sassen; l’experta en emprenedor­ia i ciutats intel·ligents Hila Oren o l’enviat especial de l’ONU per als Oceans, Peter Thomson. També hi participar­à el director de la fira Integrated Systems Europe (ISE), Michael Blackman, així com un dels fundadors de Greenpeace, Rémi Parmentier, o la consellera delegada del projecte europeu EIT Urban Mobility, Maria Tsavachidi­s.

Barcelona ReAct servirà, a més, per explicar l’agenda econòmica de la ciutat per a la pròxima dècada

Tampoc hi faltaran representa­nts institucio­nals, des del vicepresid­ent de la Comissió Europea, Frans Timmermans, a la ministra per a la Transició

Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Barcelona abordarà què vol ser després de la pandèmia però partint de dues premisses clares: créixer i ser potència ha de ser compatible amb ser una ciutat verda i sostenible; i va a totes: vol ser líder en un tauler internacio­nal on les ciutats, a mitjà termini, no seran els peons, sinó les peces més nobles.

Segons explica Jaume Collboni, també es tracta de facilitar “una reflexió de fons” sobre el futur de la ciutat que, des del govern municipal, es defensa que passa per l’aposta per sectors nous com l’economia blava i verda, la salut digital, la indústria 4.0, així com la tecnologia i la innovació. “Barcelona té tots els elements de l’equació per a un futur brillant”, manifesta el primer tinent d’alcalde.

Però l’altre objectiu de Barcelona ReAct és donar a conèixer l’agenda econòmica de la ciutat més immediata, que fa un any i mig el mateix Jaume Collboni ja va avançar en una conferènci­a al Cercle d’Economia, abans de l’arribada de la pandèmia. Es tracta del pla Barcelona Green Deal, que fixava la creació de 100.000 llocs de treball al sector digital i verd.

Les jornades acabaran amb un manifest a tall de “guia per al futur econòmic de Barcelona”, en què es fixaran “deu punts clau per reactivar la ciutat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain