La Vanguardia (Català-1ª edició)

Relleu generacion­al a les cabines de Rodalies

Una nova fornada de joves maquiniste­s s’incorpora a Renfe per cobrir el dèficit de personal derivat de les nombroses jubilacion­s

- DAVID GUERRERO

L’Hospitalet de Llobregat

Farta de treballar en una oficina des de la qual no veia el sol en tot el dia, Laia Bachero no s’ho va pensar dues vegades quan un amic maquinista li va parlar de les vistes que tenia des de la seva particular “oficina”, la cabina d’un tren. Captivada pel que li van explicar, fa tres anys va deixar el seu fosc despatx i va començar a estudiar el curs que Renfe ofereix al centre de formació de l’Hospitalet.

El camí ha estat llarg: intenses sessions teòriques durant mesos, exigents pràctiques en un simulador virtual durant més de 500 hores, llargs viatges aprenent de profession­als en actiu en la seva activitat diària... I un examen del Ministeri de Transport que va deixar fora alguns companys. La pandèmia ho ha eternitzat tot encara més, però després d’uns quants mesos de rodatge tutelada per altres maquiniste­s, la Laia ja és treballado­ra de Rodalies. “Abans de fer el primer viatge sola estava tremolant com un flam, però em vaig asseure i tot va anar bé”, explica després de baixar d’un tren com si ho portés fent tota la vida, “gràcies a la confiança adquirida durant la formació prèvia en cabina amb de treballado­rs amb molts anys d’experiènci­a”.

La Laia forma part dels 37 maquiniste­s nous de la companyia a Catalunya, a qui els seguiran un centenar més els pròxims mesos. La nova fornada està formada per perfils molt diferents i la forquilla d’edats és diversa, tot i que molts d’ells s’acosten als 30. En el que tots semblen tallats pel mateix patró és en el sexe. Les dones continuen sent una minoria, tot just represente­n un 5% del col·lectiu.

Amb elles i amb ells té lloc un relleu generacion­al imprescind­ible per cobrir les nombroses jubilacion­s que hi ha hagut a la plantilla després d’un temps sense incorporac­ions i que van obligar fins i tot a suprimir trens per falta de personal fa pocs mesos. A les jubilacion­s s’hi afegeix el cessament de treballado­rs que han après l’ofici a Catalunya però que no són d’aquí i tornen al seu lloc d’origen així que hi ha una plaça vacant. Aquest problema provoca una necessitat constant de reposició de personal a Rodalies, cosa que suposa una intensa feina per als formadors.

Tots passen pel centre de formació de l’Hospitalet, un edifici de la gran estació terminal de la segona ciutat de Catalunya, on se centralitz­a la formació des del 2007. L’activitat és constant a les seves aules. El formador Marcos González habilita un grup de profession­als sobre un model de tren específic, ja que en aquest sector no n’hi ha prou amb tenir el “carnet” de maquinista. S’han d’habilitar en cada vehicle i cada línia abans de començar a treballar-hi. Abans d’abordar l’entretingu­da pràctica a l’oficina mòbil amb llum del sol, toca una part teòrica més densa.

Unes quantes aules més enllà viuen situacions molt més entretingu­des. L’espai dels simuladors diverteix els aspirants a maquiniste­s. “Aquí podem recrear totes les situacions que un conductor es pot trobar en algun moment;

Les incorporac­ions aprenen l’ofici de veterans, després de passar per uns simuladors futuristes

els estudiants comproven les diferèncie­s en funció del clima i quan es posen al capdavant d’un tren de veritat ja porten un rodatge que és fonamental”, destaca Javier Ruiz Cantí, coordinado­r de l’escola, que es mostra especialme­nt orgullós d’uns simuladors acabats d’estrenar que milloren considerab­lement la recreació virtual amb què practiquen els futurs maquiniste­s.

L’actriu Paula Echevarría (43) i l’exfutbolis­ta Miguel Torres (35) han donat la benvinguda al seu primer fill en comú, Miguel Jr. El nadó té una germana gran, Daniella, de 12 anys, filla de la intèrpret de Velvet i David Bustamante.

La mare i el nadó estan bé Paula Echevarría dona a llum el seu segon fill, Miguel jr.

 ?? XAVI JURIO ?? Una aspirant a maquinista fent pràctiques al simulador de Renfe
XAVI JURIO Una aspirant a maquinista fent pràctiques al simulador de Renfe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain