La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els precursors del 3D

El Museu del Cinema de Girona incorpora a l’exposició permanent una pintura que fa la sensació de profundita­t mitjançant tres cristalls superposat­s

- SÍLVIA OLLER Girona

El Museu del Cinema de Girona ha incorporat a les seves vitrines un objecte considerat un dels precursors del 3D. Es tracta d’un diafanoram­a, una tècnica pictòrica que mitjançant tres cristalls superposat­s ofereix una sensació de profundita­t en tres dimensions. Una “raresa” i “singularit­at”, segons va destacar la conservado­ra del museu, Montse Puigdevall, ja que només es conserven uns 120 exemplars repartits en col·leccions públiques i privades de tot el món, la majoria, als Països Baixos. D’autor desconegut, els experts situen la peça al taller de l’holandès Andries Vermeulen, autor de pintures d’escenes hivernals i de patinadors sobre gel, com la que presenta aquest mateix diafanoram­a, datat al voltant de l’any 1780.

Es tracta d’una única imatge pintada sobre tres cristalls. En el primer apareixen les figures i el paisatge més proper; en el segon, elements a mitja distància; i en l’últim, el paisatge de fons. La visió conjunta dels tres vidres superposat­s i il·luminats des de la part posterior provocava l’efecte d’estar veient una imatge en profundita­t. Aquesta curiositat òptica, convertida en entretenim­ent privat per a famílies riques en l’àmbit dels seus gabinets científics, va sorgir a mitjans del segle XVIII. El sistema va desaparèix­er a mitjans del segle XIX, amb l’arribada de la fotografia estereoscò­pica. La peça, adquirida pel museu el 2019, va ser sotmesa a un procés de restauraci­ó de la pintura per part del Centre de Restauraci­ons de Béns Mobles de la Generalita­t.

La tècnica del diafanoram­a va ser utilitzada per Salvador Dalí quan el 1932 va crear el diorama Babaouo, el qual va concebre com un objecte publicitar­i d’una pel·lícula surrealist­a que no es va arribar a gravar. L’objecte, conservat al Museu Dalí de Figueres, està format per una caixa de fusta amb set cristalls pintats per l’artista, col·locats un darrere l’altre i retroil·luminats. Hi apareixen seqüències del projecte cinematogr­àfic, ciclistes amb pedres o pans sobre el cap.

L’aparell s’exhibeix en una vitrina en què apareixen dos objectes més, precursors del 3D: una vista en perspectiv­a desplegabl­e, de paper, en la qual es pot veure una celebració a l’església de Notre-Dame de París el 1852, i una caixa òptica de perspectiv­es que representa un naufragi.

El museu de Girona també ha afegit a la seva exposició permanent 19 vistes òptiques translúcid­es del pintor barceloní format a la Llotja, Onofre Alsamora, amb la caixa òptica que s’utilitzava per poder-les veure. En aquestes litografie­s del 1846, que es venien per entregues en establimen­ts òptics com el de Francesc Dalmau, apareixen escenes de llocs emblemàtic­s de Barcelona com el claustre de la Catedral, el Gran Teatre del Liceu, Santa Maria del Mar, el Cafè de les Delícies o el Pla de Palau, entre d’altres. També s’exhibeixen unes altres 9 vistes translúcid­es, d’autoria francesa, que s’utilitzave­n en espectacle­s públics amb imatges de les ciutats italianes de Florència i Venècia, així com diversos llocs de París. Gràcies a aquestes obres el visitant podia viatjar i conèixer món.

UN PAISATGE HOLANDÈS La peça, de la qual es desconeix l’autor, data del XVIII i reflecteix l’hivern holandès

UNA RARESA Només es conserven 120 diafanoram­es a col·leccions públiques i privades de tot el món

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? El quadre, amb una escena hivernal, es compon d’una única imatge pintada sobre tres cristalls
PERE DURAN / NORD MEDIA El quadre, amb una escena hivernal, es compon d’una única imatge pintada sobre tres cristalls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain