La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per què Baudelaire no adjunta l’adreça a la carta que envia a Wagner?

-

Ainicis del 1860, Charles Baudelaire, el profeta de la poesia moderna, va al Teatre Italià de París a escoltar fragments de diverses òperes de Richard Wagner: Tannhäuser, Lohengrin, L’Holandès Errant i Tristany i Isolda. Al podi se situa el mateix compositor alemany. El poeta francès queda impression­at i li escriu una carta digna d’un autèntic fan. Però no hi adjunta l’adreça. Per què? A la postdata explica les raons que té per no fer-ho.

L’autor de Les flors del mal ja és aleshores un pioner de la crítica musical, avergonyit dels seus compatriot­es que van a l’òpera a passarho bé i no entenen que Wagner, que un mes després estrena Tannhäuser al Théâtre Impérial de l’Opéra, els exigeixi concentrac­ió, apagar els llums del teatre i no fer de l’òpera un pretext per flirtejar a l’avantllotj­a.

Quinze anys abans d’enviar aquesta carta, el poeta francès ha començat a consumir haixix, ha experiment­at els primers símptomes de la sífilis –un intent de suïcidi inclòs – i s’ha dedicat a la crítica d’art. Publica entre d’altres Le Salon elogiant pintors que llavors encara no eren gaire mainstream, com Delacroix i Manet. I pel que fa la crítica musical, Wagner es per a ell la síntesi d’un art nou.

Tannhäuser desencaden­a un escàndol semblant al d’Hernani de Victor Hugo, tres dècades abans. Baudelaire publica a la Revue européenne l’estudi Richard Wagner et Tannhäuser à Paris. Han passat poques setmanes des que enviés al geni musical la missiva d’agraïment...

“Vull dir-li que li dec el goig musical més gran que no hagi experiment­at mai”, li diu a Wagner en una nota que conjuga l’art i el pensament de dues figures clau de la segona meitat del segle XIX europeu, dos creadors la reflexió dels quals va més enllà del drama, la poesia o la música mateixa.

“A la meva edat –li comenta– tot just atreu ja escriure als homes cèlebres i hauria dubtat molt a testimonia­r-li per carta la meva admiració si els meus ulls no ensopegues­sin cada dia amb articles indignes, ridículs, en els quals es fan tots els esforços possibles per difamar el seu geni.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain