La Vanguardia (Català-1ª edició)

De la tele als auditoris de clàssica

Sheku i Isata Kanneh-Mason van sortir del ‘Got talent’ britànic, però avui són músics respectats de l’escena internacio­nal

- MARICEL CHAVARRÍA MÚSICA CLÀSSICA

Les tècniques de màrqueting no solen tenir ni la primera ni l’última paraula al món de la música clàssica. L’excel·lència és el barem implacable pel qual es regeix el públic entès. Però una vegada garantit això, no hi ha res com una empenta mediàtica per contribuir a promociona­r aquest art entre la gran audiència.

És el cas del Sheku Kanneh-Mason, el violoncel·lista de moda des que el 2015 va irrompre amb cinc dels seus sis germans al televisiu Got talent britànic, i especialme­nt des que va tocar al casament del príncep Enric i Meghan Markle. A més el 2016 es va convertir en el primer negre en guanyar el premi Jove Músic de l’Any de la BBC. Tenia 17 anys. Als seus actuals 22 ja ha tocat amb grans orquestres i en sales prestigios­es com el Carnegie Hall de Nova York, com a part d’una exitosa gira pels EUA. Ara arriba a Espanya per oferir dos concerts amb la seva germana, la pianista Isata Kanneh-Mason: demà, 13, a L’Auditori de Barcelona i el 14 a Madrid.

La carrera d’aquest as de la música –que també té l’afició de compondre– no serà només la d’una estrella que ompli sales i generi milions de streamings, sinó que, com assegura The New York Times ,es convertirà –ja ho és– en el que el món de la clàssica trobava a faltar: un cap de cartell negre. Un model a seguir que inspiri a joves de la seva generació. És l’anomenat “efecte Sheku” i està passant.

“És un privilegi inspirar la gent perquè vegin la clàssica com una cosa en què poden endinsar-se”, assegura des de Londres aquest músic notablemen­t expressiu. “Crec que vaig tenir molta sort amb els mestres que em van formar i amb el fet de créixer en una família en la qual la música sempre era present, era part important de la vida familiar”.

Nascut a Nottingham, de pares britànics, la família paterna d’aquest artista procedeix d’Antigua, illa caribenya que visiten sovint en vacances, mentre que la materna és de Sierra Leone i Gal·les.

“Ens vam criar escoltant tota mena de música –assegura Isata, afegint-se a la conversa en línia–, n’hi havia molta de clàssica, però també Bob Marley, reggae i també pop, especialme­nt dels 80, de quan els nostres pares eren joves. Tota aquella varietat musical estava constantme­nt als nostres caps. Recordo que fèiem jocs creatius, ritmes a la taula, ballàvem. Va ser quan jo tenia 11 i en Sheku 8 que vam començar a tocar els instrument­s tots junts. Solíem fer jams i jo de vegades feia pop al piano, encara que no amb arranjamen­ts oficials com fa en Sheku...”

Efectivame­nt, entre els vídeos més visitats a les xarxes de Sheku hi ha No woman, no cry al violoncel sol. O Hallelujah de Leonard Cohen (dos milions de visualitza­cions). “No és que pretengués conscientm­ent acostar els instrument­s de la clàssica al gran públic, només era la música amb la qual he crescut i gaudit. M’encanta Marley i el toco amb el violoncel”, diu. “El meu background i la meva educació són de clàssica, però la resta d’influèncie­s hi tenen el seu impacte. El cert és que escoltant arranjamen­ts descobreix­es diferents maneres de tocar i acostar-se a la música”.

El que és clar és que el repertori de la seva carrera no el construeix

Sheku en funció del públic. “Toco el que m’agrada i no sempre són peces conegudes”, afegeix. A Barcelona, on Sheku ja va venir a interpreta­r Xostakóvit­x com a solista de l’OBC, brindaran aquest cop un programa cent per cent british: sonates de piano i violoncel de Frank Bridge i de Benjamin Britten, a més del tema Sacher per a violoncel sol d’aquest últim i d’altres peces de Bridge.

“La de Bridge no serà potser la música més coneguda, però la seva Sonata és un viatge molt potent. I Britten ja és més familiar, sobretot per l’associació amb Rostropóvi­tx”, diu el violoncel·lista. Alguna petició de Meghan Merkle per tocar a Califòrnia? “No, encara no”, conclou.

“És un privilegi inspirar joves sobre la clàssica”, diu el violoncel·lista que demà actua amb la seva germana a L’Auditori

VENDA D’ENTRADES A Entradesde­vanguardia.com

20% DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

 ?? JAKE TURNEY ?? Sheku (amb la seva germana pianista) va ser el primer negre en guanyar el premi BBC al jove músic de l’any
JAKE TURNEY Sheku (amb la seva germana pianista) va ser el primer negre en guanyar el premi BBC al jove músic de l’any
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain