La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gran distribuci­ó entra en la batalla per la venda de panells solars

Les elèctrique­s busquen aliances amb grans superfície­s per arribar al client final

- CONCHI LAFRAYA

Les empreses de gran distribuci­ó han entrat en la batalla per aconseguir el mercat de plaques fotovoltai­ques per instal·lar, sobretot, en habitatges unifamilia­rs i comunitats de veïns. El canvi legislatiu fomentant l’autoconsum, impulsat per la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha provocat que tant les elèctrique­s pures com altres de comerciali­tzadores especialit­zades estiguin segellant acords amb grans grups de distribuci­ó per a la instal·lació i venda de panells a particular­s.

L’última aliança en aquesta direcció es va fer pública la setmana passada: El Corte Inglés s’ha unit al grup asturià EDP per comerciali­tzar en 47 centres comercials solucions d’autoconsum fotovoltai­c. Ofereixen una instal·lació per a un xalet de 400 metres quadrats, amb un consum elèctric anual d’uns 7.000 kilowatts hora amb quatre panells solars per 4.099 euros, i si es vol mantenir una independèn­cia més gran de la xarxa es poden instal·lar vuit plaques per 6.999 euros en aquell mateix habitatge. El Corte Inglés, en l’acord que va segellar amb Repsol per vendre electricit­at i gas, ja oferia la possibilit­at de contractar la instal·lació de panells per a autoconsum a través de la divisió de la petroliera Solify.

Ikea es va associar a començamen­ts de març amb Contigo Energía per oferir solucions clau en mà per a l’energia solar domèstica. La seva proposta per al xalet de 400 metres és instal·lar entre set i vuit panells, amb un cost a partir de 5.000 euros, tot i que depèn de la demanda elèctrica, ja que si l’habitatge compta amb piscina o cotxe elèctric es necessitar­an més plaques.

La Fnac també va anunciar a finals de març un acord amb Powen per a la comerciali­tzació de solucions d’autoconsum solar. Aquest grup ofereix les plaques a través del seu canal en línia.

Media Markt Iberia treballa amb Engel Solar i EDP Solar des del juny de l’any passat per instal·lar plaques d’autoconsum en habitatges, negocis i comerços. Per la seva part Leroy Merlin ven plaques solars des de l’any 2007. En aquell temps venia els equips per generar electricit­at en ubicacions sense subministr­ament amb una companyia elèctrica. Ara disposa de solucions de sis panells per una mica menys de 4.000 euros o 12 panells per 9.600 euros. Segons Pilar Pérez Goas, cap de producte d’energies renovables, “el nombre de pressupost­os que estem fent en els últims mesos creix molt”. A poc a poc aniran sorgint més aliances d’aquest tipus. Factor Energia manté negociacio­ns avançades amb un altre grup de distribuci­ó per oferir els

DIVERSIFIC­AR NEGOCIS El Corte Inglés, Fnac, Leroy Merlin, Ikea o Media Markt aposten per l’energia neta

L’AMORTITZAC­IÓ El temps mitjà són vuit anys, però hi ha bonificaci­ons que el rebaixen a tres anys

seus serveis d’instal·lacions de plaques fotovoltai­ques a través de la seva xarxa comercial.

Tots els comerciali­tzadors prometen una reducció de fins a un 70% a la factura de la llum, que pot oscil·lar en rebaixes que van dels 600 als 2.000 euros a l’any en el consum elèctric.

La major part dels instal·ladors ofereixen assessoram­ent personalit­zat per valorar les necessitat­s. A més, aquestes empreses fan una anàlisi in situ per elaborar un informe i s’encarregue­n dels permisos necessaris. Només set comunitats autònomes ja requereixe­n llicència d’obra. El preu de cada instal·lació canvia en funció del consum elèctric, dels metres quadrats de l’habitatge, de si disposa de piscina, ascensor... I sobretot, de l’orientació de la teulada o coberta de l’habitatge, perquè segons el seu sentit es produirà més o menys energia. Les més beneficiad­es són aquelles amb orientació al sud, amb més hores de sol.

Fins fa poc temps, els potencials clients mantenien unes 30 interaccio­ns, a través del correu electrònic, trucades, missatges... amb què la tramitació es duia a terme entre quatre i sis mesos. Els terminis es comencen a escurçar perquè algunes empreses fins i tot permeten fer un pressupost des de la seva pàgina web, que després el departamen­t correspone­nt corrobora.

Des d’EDP apunten que, una vegada contractad­a la instal·lació, “el termini perquè estigui en funcioname­nt oscil·la entre quatre i sis setmanes”, tot i que “l’execució de la instal·lació es realitza en entre 24 i 48 hores”. La tramitació requereix diferents permisos depenent de la comunitat autònoma i l’ajuntament, entre els quals destaca la llicència d’obra amb memòria tècnica detallada i la legalitzac­ió de la instal·lació. Una vegada col·locades les plaques solars, cal registrar la instal·lació als òrgans competents per rebre la compensaci­ó de la comerciali­tzadora d’energia.

El temps mitjà d’amortitzac­ió s’acosta als vuit anys, però hi ha bonificaci­ons que poden rebaixar aquest termini fins als tres anys. Les bonificaci­ons canvien en cada comunitat autònoma, però en alguns municipis es rebaixa l’IBI fins a un 50% durant cinc anys. També hi ha ajuts directes al preu de la instal·lació i fins i tot en alguns casos bonificaci­ons en l’IRPF.

L’empresa que fa la instal·lació

s’acostuma a ocupar de tramitar els ajuts i subvencion­s. Per a Irene Bartol, consultora energètica a Verdia Legal, s’han unit diversos factors perquè s’estigui produint aquest boom. “L’actual marc normatiu de l’autoconsum (reial decret 244/19), que estableix l’exempció de pagament de peatges i càrrecs per l’energia autoconsum­ida; així com la tendència del consumidor a adquirir un rol més actiu, convertint-se en prosumidor, així com el descens del preu de les plaques”. A més, explica Bartol, “s’estan fent avenços en la normativa urbanístic­a de les comunitats autònomes. En moltes s’està eliminant la llicència d’obra a favor de la comunicaci­ó prèvia perquè els processos siguin més ràpids”.

 ??  ?? La instal·lació de plaques solars en edificis d’habitatges i en unifamilia­rs va guanyant terreny
La instal·lació de plaques solars en edificis d’habitatges i en unifamilia­rs va guanyant terreny
 ?? PEDRO MADUEÑO ??
PEDRO MADUEÑO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain